Kastanjemanden af Søren Sveistrup er en dansk kriminalroman omhandlende den kvikke kvindelige efterforsker Naia Thulin og hendes ufrivillige makker, den tidligere forbindelsesofficer Mark Hess. Han er dog hjemsendt fra Europols hovedkvarter i Haag – grundet uoverensstemmelser og ulydighed. Romanen tager sit udgangspunkt i opdagelsen af et uhyggeligt mord, begået i Husum, København. Offeret er den unge mor Laura Kjær, og ikke blot bliver kvindens lig fundet på en efterladt trøstesløs legeplads en kold og regnfuld efterårsdag, offerets ene hånd er også separeret fra kroppen. Mest skræmmende er dog den lille kastanjemand, der bliver fundet i centrum af det hele.

Thulin og Hess forsøger sammen at opklare det groteske mord, men da et fingeraftryk matchende den forsvundne, og formodet dræbte, Kristine Hartung, der er socialminister Rosa Hartungs datter, findes på selve kastanjemanden. Så intensiveres efterforskningen. Dette skaber stor forvirring, for hvordan kan en kastanjemand på et nutidigt gerningssted, besidde et fingeraftryk fra en pige, der skulle være blevet dræbt for et helt år siden? Eftersom en sindsforstyrret mand allerede har tilstået mordet på pigen, er sagen i forvejen henlagt. Politiet synes ikke, at det giver mening at rippe op i gamle sår. Dette kan dog alligevel vise sig nødvendigt, da der kort tid efter opdagelsen findes endnu en kvinde myrdet, og endnu en ny kastanjemand med Kristines fingeraftryk. Thulin og Hess kæmper for at opklare sagerne og muligvis identificere sammenhængen mellem dem og Kristine Hartung-sagen. For hvad nu hvis dette blot er begyndelsen?

Kastanjemanden af Søren Sveistrup er udgivet af Politikens Forlag. Romanen er på 522 sider og består af 130 korte overskuelige kapitler. Klik, køb og læs mere >>

Om Kastanjemanden af Søren Sveistrup

I Kastanjemanden af Søren Sveistrup følger man Naia Thulin i en periode, hvor hun er træt af at være efterforsker i Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet, også kaldet Drabsafdelingen. Dette er endda på trods af, at hun kun har været der i ni måneder. Opgaverne forekommer hende trættende og kedsommelige, og i stedet har hun ambitioner om at kunne arbejde for National Cyber Crime Center, NC3. Planen er at få en udtalelse fra Drabsafdelingens chef Nylander, men dette viser sig lettere sagt end gjort, da han i samme nu sender hende ud på en ny sag sammen med den tidligere forbindelsesofficer Mark Hess.

Sagen viser sig at være et grotesk mord begået på en ung kvinde. Gerningsstedet er en efterladt og kold legeplads, hvor offeret findes i midten af det hele. Hendes ene øje er slået ind, hun har talrige sår overalt på kroppen, og hendes ene hånd mangler. Mest uhyggelig er dog den lille kastanjemand, der findes hængende over hendes hoved.

Kastanjemanden viser sig at bære på en endnu mere urovækkende hemmelighed, da et fingeraftryk identificeres på figuren. Fingeraftrykket stammer fra Kristine Hartung, socialminister Rosa Hartungs datter.

Detalje i sagen afføder nye spørgsmål

Denne detalje i sagen afføder nye spørgsmål, for Kristine Hartung forsvandt for et år siden og er efterfølgende erklæret død, da en gerningsmand har tilstået mordet på hende. Sagen er derfor blevet henlagt til trods for, at et lig aldrig er blevet fundet. Alligevel giver det ingen mening, at en formodet død pige skal kunne have efterladt sig fingeraftryk på en kastanjemand fundet på et nutidigt gerningssted.

Uden mange spor at gå efter bliver Thulin og Hess opmærksomme på et nyt mord. Igen er drabet begået på et kvindeligt offer, hvor nu ikke blot den ene men begge hænder er væk. Endnu en gang befinder der sig en kastanjemand på drabsstedet, og igen er Kristine Hartungs fingeraftryk efterladt på den.

For at finde frem til en forbindelse eller sammenhæng mellem de to ofre, finder Hess og Thulin frem til, at begge kvinder var mødre, hvis børn muligvis led vanrøgt. Således fremgår det af anonyme anmeldelser til socialforvaltningen, hvor kvinderne beskrives som dårlige mødre, der ikke kan passe ordentligt på deres børn.

Dette, i forbindelse med udseendet på kastanjemænd, leder Hess og Thulin til at tro, at dette blot er begyndelsen. For en kastanjemand har jo hverken hænder eller fødder… Så hvem kan det næste offer være, og hvordan skal de to efterforskere forhindre, at endnu et mord finder sted? Samtidig rejses der spørgsmål vedrørende mysteriet om Kristine Hartungs fingeraftryk på kastanjemændene? Klik, køb og læs mere >>

Anmeldelse af Kastanjemanden af Søren Sveistrup

Kastanjemanden af Søren Sveistrup er en nervepirrende krimi og måden hvorpå Søren Sveistrup tager læseren i hånden og tager vedkommende med ind i en realistisk beskrivelse af en mordefterforskning er så medrivende og suspense-opbyggende, at det gør romanen til en vaskeægte page-turner. Der er stort set gang i den lige fra første side, hvilket ikke efterlader meget rum for at få hjertet tilbage til en normal rytme. Derudover giver det et ekstra snert af realisme, at romanens handling foregår i Danmark. Dette giver ydermere en følelse af, at dette kunne udenfor vores egen hoveddør.

Det faktum, at romanen er omdannet til en Netflix-serie, giver samtidig læseren mulighed for at se handlingen udspille sig filmisk. Alt i alt findes der nærmest ingen undskyldning for ikke at give sig i kast med at læse bogen!

★★★★✩

Bøger.org giver bogen Kastanjemanden 4 ud af 5 stjerner for en krimi, der på en yderst intelligent måde formår at fange læserens interesse fra ende til anden. Det er en nervepirrende krimi, som ikke er nem at lægge fra sig. Handlingen er fængende, og det er svært ikke at sympatisere med karaktererne og deres respektive historier.

For at tilvejebringe den femte og sidste stjerne ville være, en dybere beskrivelse af karaktererne. Af og til får man fornemmelsen af, at personerne er flade og kun eksisterer på baggrund af opklaringen.

Klik, køb og læs mere >>

Om forfatteren Søren Sveistrup

Søren Sveistrup er en dansk manuskript-, roman- og novelleforfatter. Han har fra Københavns Universitet studeret sig til en bachelor i litteraturvidenskab og historie, hvorefter han blev optaget på Den Danske Filmskole og uddannede sig til manuskriptforfatter. Dette fordrede, at han, i samarbejde med manuskriptforfatter Adam Price og producer Meta Louise Foldager Sørensen, var med til at stifte det danske tv-produktionsselskab SAM productions.

I sit eget virke som manuskriptforfatter, er han bedst kendt for sine prisbelønnede TV-serier, blandt andet de tre sæsoner af Forbrydelsen samt Nikolaj og Julie. Derudover debuterede han som manuskriptforfatter til spillefilmen Der kommer en dag, som er en film, der beror på virkelige hændelser fra børnehjemmet Godhavn. Kastanjemanden er hans første roman, og allerede nu har den opnået stor opmærksomhed. Særligt eftersom den i 2021 blev indspillet som en Netflix TV-serie.

Specifikationer

Forfatter: Søren Sveistrup
Titel: Kastanjemanden
Sprog: Dansk
Sideantal: 522
Forlag: Politikens Forlag
Udgivelsesår: 2021
Udgave: 4
Udgivelsestype: Paperback  
ISBN13: 9788740074338

Vi anbefaler

Kæden af Adrian McKinty

Vi har læst og anmeldt Kæden af Adrian McKinty.

Romanen ”Kæden” handler om en mor, Rachel, hvis datter bliver bortført på vej til skole. Hvis Rachel ønsker at få sin datter tilbage i live, er hun nødsaget til at overføre en vis sum penge til en anonym modtager og samtidig bortføre et andet barn for at tvinge forældrene til at udføre samme handlinger.

Klik og læs vores anmeldelse af bogen her >>

Officer 2117 af Jussi Adler-Olsen

Klik og læs om Jussi Adler-Olsens bog: Officer 2117.

Få det fulde overblik over hele bogserien.

Klik og læs mere >>

FAQ: Hvad handler kastanjemanden om? Og hvem er forfatter Søren Sveistrup?

👉 Hvad handler Kastanjemanden af Søren Sveistrup om?

Krimi-romanen Kastanjemanden handler om de to efterforskere Naia Thulin og Mark Hess, der forsøger at opklare at bestialsk drab begået på en kvinde i københavnsområdet. På gerningsstedet identificeres en lille kastanjemand, som bærer fingeraftrykket på en formodet afdød pige. Kort tid efter findes endnu et dræbt offer med en kastanjemand med et fingeraftryk. Jagten sættes ind på at fange gerningsmanden, for måske dette kun er begyndelsen?

👉 Hvem er Søren Sveistrup?

Søren Sveistrup er en både nationalt og internationalt anerkendt manuskriptforfatter, der blandt andet står bag TV-serierne Forbrydelsen samt Nikolaj og Julie. Derudover har han senest udgivet spillefilmen Der kommer en dag omhandlende de uhyggelige hændelser på børnehjemmet Godhavn. I 2018 udkom hans debutroman Kastanjemanden, som efterfølgende er indspillet som Netflix TV-serie.