Historier fra psykiatrien – 24 personlige historier fra psykiatrien af Line Winther Jespersen, Steffie Syrild, L. Bang, Sinus Reuss & Ellen Bache m.fl.

Novellerne er samlet af redaktør Sissel Moody og udgivet i samarbejdet med Forlaget Klippe Klik, køb og læs mere >>

Historier fra Psykiatrien, samlet af redaktør Sissel Moody, er en samling af 24 små individuelle noveller. De skildrer alle livet med forskellige psykiske diagnoser, herunder eksempelvis ADHD, OCD, skizofreni og spiseforstyrrelser såsom anoreksi og bulimi.

Novellerne er skrevet af forskellige individer, der alle lever hver deres liv præget af en eller flere af disse psykiske lidelser. Derfor er hver novelle enkeltstående og meget differentierende i sin udformning og ordlyd.

Eksempelvis handler novellen Min vidunderlige ødelagte hjerne, af Line Winther Jespersen, om en skelsættende morgen som indlagt på en psykiatrisk afdeling for spiseforstyrrede. En morgen, som starter med en indvejning, som giver et nedslående resultat. Tallet på vægten resulterer i nye udfordringer og forvirring. For i Lines egen optik, har indtaget været uoverskueligt stort, så hvordan i alverden skal hun kunne spise endnu mere? Dette stiller nye udfordringer i udsigt, for som spiseforstyrret er tanken om mere mad på tallerkenen så skræmmende og altoverskyggende, at afstandtagen og selvhad nærmest er uundgåelige faktorer.

Novellen Nu kører toget af Nicoline Kjærsgaard Møller tager i mellemtid sit udgangspunkt i en terapeutisk samtale på ambulant niveau, hvori hypnose optræder. Ledsaget af terapeutens vejledning tages hovedpersonen således med på en uhyggelig togtur. En togtur hvor hun udsættes for de eksistentielle selvindsigt og død.

Historier fra psykiatrien er en novellesamling bestående af 24 individuelle noveller fordelt på 285 sider. Historierne er samlet af redaktør Sissel Moody og udgivet af Forlaget Klippe. Klik, køb og læs mere >>

Anmeldelse af Historier fra psykiatrien

De 24 noveller i novellesamlingen er hver især smukke og indsigtsgivende på hver deres måde. Har man aldrig stiftet bekendtskab med psykiske lidelser, så er det en nærværende og lærerig måde at møde dem på. Novellerne er skrevet af mennesker, der har diagnoserne tæt inde på livet. Det gør dem samtidig også meget rå og til tider uforståelige, da hver novelle er en ucensureret rejse ind i et andet menneskes psyke. Af samme årsag kan de være en anelse hårde at læse sig igennem hver tekst, da man som læser er nødt til at have et åbent sind.

Man balancerer på en knivsæg for ikke være/blive bange for de mere mørke og dystre sider af den menneskelige psyke. Det kan derfor godt virke som en angstprovokerende opgave, for den ’almene’ læser, at skulle forholde sig til selvmordstanker, angst, depression, spiseforstyrrelser og skizofreni. Samtidig er det netop det, der gør denne novellesamling så fantastisk og unik. For hvordan skulle man ellers bedst kunne lære om disse lidelser end netop gennem dem, der lever med dem? Således kan denne novellesamling være med til at give indsigt samt bryde tabuer og fordomme. Læseren får ikke blot muligheden for at opnå en dybere forståelse for den psykiske lidelse i sig selv, men også for hvordan det er som menneske at skulle leve med pågældende lidelse i et samfund, hvor man hurtigt kan blive set skævt til.

Stjernerne

✩✩✩✩✩

Det er umuligt at give denne bog stjerner, da jeg ikke synes, det er muligt at vurdere på forskellige menneskers omtale af eget sind. Det skal derfor være op til den enkelte læser at være åben og selv forholde sig til hver novelle. Samtidig har læseren også selv til opgave at identificere hvilken psykisk lidelse, hver tekst omhandler, da det kun i få af novellerne eksplicit fremgår.
Fælles for alle teksterne er dog, at de til tider er dystre og ildevarslende men samtidig også smukke, sårbare og i særdeleshed hudløst ærlige. Historier fra psykiatrien er en novellesamling bestående af 24 individuelle noveller fordelt på 285 sider. Historierne er samlet af redaktør Sissel Moody og udgivet af Forlaget Klippe. Klik, køb og læs mere >>

Om redaktør Sissel Moody

Sissel Moody er en bornholmsk forfatter, der allerede i en tidlig alder begyndte at skrive historier. Sissel Moody er vokset op med mobning, og skrivning blev derfor et frirum for hende. Et rum hvor hun kunne italesætte sine følelser igennem en fiktiv hovedperson. Hendes roman Forbandelsen over Laitana er et eksempel på dette. Grundet egne triste erfaringer har Sissel Moody et ønske om at aftabuisere psykiske diagnoser. Dette er hermed sket i denne novellesamling.

Specifikationer

Redaktør: Sissel Moody
Titel: Historier fra psykiatrien
Sprog: Dansk
Sideantal: 285
Forlag: Forlaget Klippe
Udgivelsesår: 2021
Udgave: 1
Udgivelsestype: Paperback  
ISBN13: 978-87-971170-6-4

Klik, køb og læs mere >>

Vores anbefalinger

Vi er kortvarigt smukke her på jorden af Ocean Vuong

Romanen er skrevet som et brev fra en søn til en mor, som ikke kan læse. Han skriver hjerteskærende til sin mor, mens han samtidig afdækker en hel familiehistorie – både om sin egen opvækst, men også sin mors og mormors, i Vietnam. Lille hund, som han kaldes og Trevor møder hinanden som teenagere og udforsker, hvad det indebærer at blive voksen. Deres relation handler mest af alt om at høre lidt til hos en anden, at betyde noget for et andet menneske, samtidig med at de udforsker deres seksualitet.

Klik og læs vores anmeldelse af bogen her >>

Kæden af Adrian McKinty

Vi har læst og anmeldt Kæden af Adrian McKinty.

Romanen ”Kæden” handler om en mor, Rachel, hvis datter bliver bortført på vej til skole. Hvis Rachel ønsker at få sin datter tilbage i live, er hun nødsaget til at overføre en vis sum penge til en anonym modtager og samtidig bortføre et andet barn for at tvinge forældrene til at udføre samme handlinger.

Klik og læs vores anmeldelse af bogen her >>

FAQ: Hvad handler “Historier fra psykiatrien” om?

👉 Hvad handler “Historier fra psykiatrien” om?

Historier fra psykiatrien er en novellesamling bestående af 24 enkeltstående noveller, som hver især omhandler én eller flere psykiske lidelser. Novellerne af skrevet af mennesker, der alle lever med eller har haft diagnoserne tæt inde på livet. Af samme grund er teksterne meget forskellige både i udformning og i handling, og det er i de fleste tilfælde op til læseren selv at kunne identificere hvilken diagnose, der er i centrum.

👉 Hvem er forfatterne bag disse 24 personlige historier

Sissel Moody er en bornholmsk forfatter, der allerede i en tidlig alder begyndte at skrive historier. Sissel Moody er vokset op med mobning, og skrivning blev derfor et frirum for hende, hvor hun kunne italesætte sine følelser via en fiktiv hovedperson – dette er hendes roman Forbandelsen over Laitana et eksempel på. Grundet egne triste erfaringer, har Sissel Moody et ønske om at aftabuisere psykiske diagnoser, og dette har således resulteret i denne novellesamling.