Om bogen

Bogen “Vi er kortvarigt smukke her på jorden af Ocean Vuong” er skrevet som et brev fra en søn til en mor, som ikke kan læse. I brevet skriver han hjerteskærende til sin mor, mens han samtidig afdækker en hel familiehistorie – både om sin egen opvækst, men også sin mors og mormors, i Vietnam.

Fortællingerne går helt tilbage til moren og mormorens oplevelser i Vietnam under Vietnamkrigen, og frem til nutiden i Connecticut, USA. I sit brev til sin mor, udfolder sig en mørk, barsk og hjerteskærende historie, mens afsender søger svar på hvorfor forholdet til moren er, som det er. De har en særlig relation, et ubrydeligt bånd, som er spundet af kærlighed, tryghed og afhængighed – men det er også stærkt præget af vold, overgreb og psykiske lidelser. Romanen afdækker, hvor stort et behov vi mennesker har, for at høre til – om det er et sted eller hos nogen, og hvor betydningsfuldt det er at vi føler os hørt og set. For vi er kun kortvarigt smukke her på jorden.

Vi er kortvarigt smukke her på jorden af Ocean Vuong er udgivet af C & K Forlag. Klik, køb og læs mere >>

Anmeldelse

Romanens hovedperson kaldes for Lille hund af sin familie. Ikke i en ond mening, faktisk lige modsat. I bogen beskrives det hvordan man i Vietnam siger, at onde ånder strejfer omkring efter sunde og smukke børn. Ved at kalde sine børn noget hæsligt, skåner man dem således. Når man elsker et barn, opkalder man det derfor efter noget værdiløst, således at det vil blive efterladt tilbage uberørt. Lille hund, bliver han kaldt, og man kan diskutere hvorvidt det ikke er et symbol på hovedkarakterens indre konflikt med at føle sig både værdiløs og samtidig en man er afhængig af.

Hans mor kan både være kærlig og omsorgsfuld, endda taknemlig, når Lille hund læser varedeklarationer højt for hende, fordi hun ikke selv kan læse. Men hun kan også være ondskabsfuld og voldelig. Men gennem brevet lærer man som læser, at livet ikke er enkelt. Det har mange facetter. Ofte er mennesker ikke bare onde, der ligger noget bag, og det gør der også for Lille hunds mor. Det samme gør der også for Lille hunds bedste ven og kæreste, Trevor.

De møder hinanden som teenagere og udforsker hurtigt, hvad det indebærer at blive voksen. Både følelser, magtpositioner, identiteter, seksualitet og sexliv. Deres relation handler egentlig ikke om kærlighed. Måske mest af alt om at høre lidt til hos en anden, at betyde noget for et andet menneske, samtidig med at de udforsker deres seksualitet. Lille hund finder ud af, at han er homoseksuel, hvorimod Trevor aldrig vil vedstå sig det, og man mærker tydeligt de fordomme, som hans far garanteret har indoktrineret ham i. Lille hund prøver ihærdigt at forstår, hvor han hører til, og også spørgsmålet om race, er essentiel for bogen. Ham og hans familie er vietnamesere, og de prøver hvad de kan, at passe ind i USA. Men det er svært, og især for Lille hund, som også skal lære sproget, kulturen, og samtidig bliver mobbet.

Stjernerne

★★★★✩

Ocean Vuong skriver malende, metaforisk og hans fortællestil minder i høj grad som Hanya Yanagirharas ”Et lille liv”, hvor samme teamer omkring vold, seksualitet, overgreb, race, eksistentialisme og smerte, optræder. Bogen er både smuk, medriverende og man knytter sig unægteligt til romanens hovedkarakter. 

Bøger.org giver romanen “Vi er kortvarigt smukke her på jorden af Ocean Vuong4 stjerner ud af 5 samlet, for at være hjertebristende, medrivende, velskrevet og eminent god. Hvis man er vild med Hanya Yanagihara, vil man også være vild med Ocean Vuong. Begge bearbejder de temaer, som gør ondt at læse om, men som man absolut skylder sig selv at fundere lidt mere over her i tilværelsen. Klik, køb og læs mere >>

Uddrag fra bogen

Lad mig begynde forfra.
Kære mor
Jeg skriver for at komme i kontakt med dig – også selvom hver ord jeg nedfælder er at bevæge mig længere væk fra der hvor du befinder dig. Jeg skriver for at vende tilbage til dengang på rastepladsen i Virginia hvor du stirrede rædselsslagent på den udstoppede hjort over sodavandsautomaten ved toiletterne, og geviret kastede skygger på dig ansigt. I bilen blev du ved med at ryste på hovedet. ”Jeg forstår ikke hvorfor de gør det. Kan de ikke se at det er et lig? Et lig skal forsvinde, det skal ikke sidde fast for evigt på den måde.” Jeg tænker på hjorten nu, på hvordan du stirrede ind i dens sorte glasøjne og så dig selv og hele din krop forvredet i det livsløse spejl.

Om forfatteren Ocean Vunog

Ocean Vunog (født 1988) er en vietnamesisk-amerikansk forfatter, poet og skribent. Han har vundet adskilligt priser for sine værker, bl.a. et MacArthur Genius Grant og en T.S. Elliot Prize. ”Vi er kortvarigt smukke her på jorden” er hans debutroman. Han er uddannet fra Brooklyn College og New York University. Klik, køb og læs mere >>

Specifikationer

Forfatter: Ocean Vuong
Titel: Vi er kortvarigt smukke her på jorden
Sprog: Dansk
Sideantal: 288
Forlag: C&K
Udgivelsesår: 2020
Udgave: 1
Udgivelsestype: Bog  
ISBN13: 9788740051902

Klik, køb og læs mere >>

Vores anbefalinger

Kæden af Adrian McKinty

Vi har læst og anmeldt Kæden af Adrian McKinty.

Romanen ”Kæden” handler om en mor, Rachel, hvis datter bliver bortført på vej til skole. Hvis Rachel ønsker at få sin datter tilbage i live, er hun nødsaget til at overføre en vis sum penge til en anonym modtager og samtidig bortføre et andet barn for at tvinge forældrene til at udføre samme handlinger.

Klik og læs vores anmeldelse af bogen her >>

Civilisationernes verdenshistorie af Carl-Johan Bryld har fokus på tre store civilisationer, der har været bestemmende for den globale udvikling. Carl-Johan Bryld  præsenterer 1. Den vestlige kristne civilisation, 2. Den mellemøstlige islamiske civilisation og 3. Den kinesiske civilisation.

Klik og læs vores anmeldelse af bogen her >>

FAQ: Hvad handler romanen: “Vi er kortvarigt smukke her på jorden af Ocean Vuong” om?

👉 Hvad handler romanen: “Vi er kortvarigt smukke her på jorden af Ocean Vuong” om?

Romanen “Vi er kortvarigt smukke her på jorden af Ocean Vuong” er skrevet som et brev fra en søn til en mor, som ikke kan læse. Han skriver hjerteskærende til sin mor, mens han samtidig afdækker en hel familiehistorie – både om sin egen opvækst, men også sin mors og mormors, i Vietnam. Lille hund, som han kaldes og Trevor møder hinanden som teenagere og udforsker, hvad det indebærer at blive voksen. Deres relation handler mest af alt om at høre lidt til hos en anden, at betyde noget for et andet menneske, samtidig med at de udforsker deres seksualitet.

👉 Hvem er forfatteren Ocean Vuong?

Ocean Vunog (født 1988) er en vietnamesisk-amerikansk forfatter, poet og skribent. Han har vundet adskilligt priser for sine værker, bl.a. et MacArthur Genius Grant og en T.S. Elliot Prize. ”Vi er kortvarigt smukke her på jorden” er hans debutroman. Han er uddannet fra Brooklyn College og New York University.