Vi var mennesker i skyggernes tid af Mads-Peder Winther Søby er en skyttegravsfortælling fra forlaget Brændpunkt. Bogen handler om en ung soldats sidste time inden et stormangreb i 1918. Årstallet 2018 og d. 21. marts er netop hundredeåret for “Den store tyske forårsoffensiv”, og på den baggrund udkom romanen netop d. 21/3. I romanen følger vi hovedpersonen Hans, der er en ung sønderjyde i en tysk skyttegrav, hvor han venter på at skulle deltage i offensiven. Klik, køb og læs mere her >>
I romanen Vi var mennesker i skyggernes tid af Mads-Peder Winther Søby, starter handlingen i 1913 før krigen for, at introducere samfundet og en række karakterer, men ret hurtig er bogen fremme under 1. verdenskrig. Vi følger de sidste 60 minutter inden angrebet, som de fleste nok bedre kender som  “Den store tyske forårsoffensiv” i 1918. Vi følger hovedpersonen, som hedder Hans, og han har meldt sig frivilligt som soldat. Hans er en reflekteret ung mand, der før krigen elskede at sidde i sine forældres have og skrive digte. Hans savner fred, sin søster Grethe og sin mor og far. Alle disse minder kommer til ham, når han løfter sit lommeur frem, som han stolt fik af sin far.
Vi følger hovedkarakteren i den sidste tid, inden det farlige angreb i 1918. Vi er med i hans tanker, tilbageblik og refleksioner omkring liv, død, kærlighed, kultursammenbrud, gud og alt derimellem i det kaos i bunkeren med skudvekslinger og granater, som præger hverdagen og de sidste 60 minutter inden stormangrebet.
Vi var mennesker i skyggernes tid af Mads-Peder Winther Søby er udgivet af forlaget Brændpunkt og romanen er på 137 sider. Klik, køb og læs mere her >>

Anmeldelse og resumé af Vi var mennesker i skyggernes tid af Mads-Peder Winther Søby

Stemningen er hård under krigen, og det beskrives nærværende og følsomt, men overordnet set overrasker bogen med sin meget følelsesmæssige illustration af, hvad der foregår i tankerne hos soldaten Hans. Men set i lyset af, at det er en roman, der rent tidsmæssigt spænder over 60 minutter inden et angreb, så kræver det naturligvis et væld af flashbacks, følelser, frygt, savn, afsavn, ensomhed og panik. Men man møder også tanker om tro, håb og kærlighed, eftermælet, drømmen om en god fremtid og dette lykkes ganske godt i romanen. Undervejs i disse mange tanker, følelser og iagttagelser, der lærer man Hans og krigens voldsomhed, at kende rigtig godt. Som altid i denne slags fortællinger, så håber man til det sidste på, at Hans overlever bombardementet, og at bogen ender lykkeligt for vores hovedkarakter. Det vil vi dog ikke afsløre her i denne anmeldelse, der må vi henvise til bogen. Klik, køb og læs mere her >>
.
I et par af de enkelte Flashbacks, der er vi med Hans på orlov fra krigen i år 1916. Her oplever man, at Hans føler, at han ikke passer ind i sit gamle liv. Hans kunne ikke finde sin gamle plads på bænken i køkkenet hjemme hos forældrene, hvilket er meget traumatisk.

Vi hører også digterens to digte: “Vi var mennesker” og “I skyggernes tid“, som modsætningsfyldt beskriver digterens og soldatens paradoksale tanker om fremtid og tro, samt det inferno han sidder i nede i skyttegraven..

Håbet og kærligheden lever også i minderne i mødet med sygeplejersken Maja. Hans drømmer sig væk i bunkeren om det kys, han var heldig at stjæle under træet sammen med hende. Dette minde gav ham livet tilbage, men paradokssalt nok, så husker Hans også hendes død, hvor han holdte hendes hånd siddende ved hendes side indtil hun åndede ud. Romanen beskriver Hans kamp og analyse mellem en lyst til fred og en lykkelig slutning på krigen, og det at komme til at se Maja igen på den anden side, når han dør og kommer væk fra det vanvid denne første verdenskrig medfører.
.
Bøger.org giver Vi var mennesker i skyggernes tid af Mads-Peder Winther Søby 4 ud af 5 stjerner for en følelsesmæssig dyb fortælling i skyttegraven, hvor man kommer tæt på livet og tankerne, som medfører, at man som læser genopdager det faktum, at vi bør holde meget mere af vores fred og vores frihed hver eneste dag. For i bunkeren kan dagene være talte hvert eneste minut. Klik, køb og læs mere her >>

Videotrailer til Vi var mennesker i skyggernes tid af Mads-Peder Winther Søby

Herunder er videotraileren til bogen Vi var mennesker i skyggernes tid af Mads-Peder Winther Søby:

.

Citater fra Vi var mennesker i skyggernes tid af Mads-Peder Winther Søby

Herunder er et par citater med stemningsbilleder i skyttegraven under krigen:
1. “Panik er den sikre død. Så mange har fået kuller, når de har glemt vejrtrækningen. ….. Den rødblonde dreng kigger på mig. Jeg kan se ham ud af øjenkrogen, men jeg orker ikke at kigge igen. Jeg har ingenting at tilbyde ham. Hvilke ord skal jeg give ham, målt mod det der venter os? Her i dødens lange gange begraves håbet for hver granat, som slår ned i nærheden“.
2. “En af stigerne længere nede af skyttegraven har allerede en død soldat hængende halvvejs imellem stigen og skyttegravens kant. Han nåede ikke så langt. Der er ikke tid til at fjerne ham, så de næste må blot kravle over den døde for at komme op i det inferno, der er løs ovenfor“.
Fra disse citater ovenfor er der langt til fortællingen og introduktionen på de første sider, hvor man er sammen med Hans, der er en dreng, der bor med far og mor og sin søster Grethe på en gård. Hans sidder i haven, og kigger på det store træ i haven – livstræet, som har stået der lang tid før han blev født. Hans han drømmer sig langt væk og skriver digte og nyder livet.

Mads-Peder Winther Søbys uddannelse, biografi og afrunding

Mads-Peder Winther Søby er forfatter og har to uddannelser bag sig som hhv. Cand. Mag. i Idehistorie/Historie og siden en Professionsbachelor som pædagog. I dag arbejder Mads-Peder Winther Søby som pædagog. Han bor i den lille jyske by Juelsminde med sin kone og tre børn.
.
Mads-Peder Winther Søby har arbejdet med sine lyriske erindringer i “Digteren mellem linjerne“, hvor han igennem det store narrativ forsøgte at finde en rød tråd – indtænke en rød tråd i og omkring hans eget liv. Mads-Peder Winther Søby har en stribe udgivelser bag sig som 2 skrøner under hovedtitlen “Helt ude i Hampen” og med undertitlerne “En skrøne” og “Fodbold og Old Boys” fra 2016. Skrønerne er ikke uden pointer men humoren træder frem som det bærende element i dem begge. Det er en kærlighedserklæring til landsbyens (alle landsbyers) egenart. Dertil har Mads-Peder Winther Søby skrevet novellesamlingen En skuffe fuld i 2017. Læs vores anmeldelse af En skuffe fuld her >>
.
Mads-Peder Winther Søby fortæller, at han selv læser mange forskellige typer af litteratur. Han kan godt lide at støve smal litteratur op – litteratur som er overset. Han læser alt fra Margit Sandemos “Isfolket” over Mitchells “Borte med blæsten” – en hel del Steinbeck – Conrads “Mørkets fyrste” osv. Særligt har interessen de senere år været på selvudgivelser, da de kan noget særligt, i deres ofte ikke “over-pudsede” aftryk. Sådanne bøger står nogle gange mere “råt” og det har fatter Mads-Peder Winther Søby stor sympati for, og dette kan vi på Bøger.org kun tilslutte os gennem vores egne anmeldelser af både bred og smal litteratur.