Malmösyndromet af Keld Broksø er en spændingsroman om illegale våben smuglet til ekstreme miljøer over Øresund. Og en detroniseret kriminalbetjent og ministre, som fanges i et grusomt spil. 

Om Malmösyndromet af Keld Broksø

Keld Broksøs syvende spændingsroman “Malmösyndromet” er en international thriller-roman med lokalt afsæt. Som Øresundsroman i København og Malmø har den i historien om illegale våben også afstikkere til det krigshærgede Ukraine. Handlingen foregår lige før, under og i månederne efter Ruslands invasion. Forfatteren har opholdt sig i bl.a. Lviv i Ukraine og har lokalkolorit med derfra, ligesom kapitlerne fra Provence præges af lokalkendskab, når de øverste klassers dobbeltmoral beskrives. Miljøerne i historiens lånekulisser er også nærstuderet i Malmø, København og ved bogens grufulde skudattentat mod en børnehave i Brøndby, ligesom motorvejshotellet ved Holbækmotorvejen i Hvidovre får lov at være ramme om ret så suspekte møder for den ekstreme højrefløj i bogen.

  Romanen endte ved udgivelsen i juni 2022 med at blive rygende aktuel efter uroligheder i Malmö – og Ruslands invasion. Øresundsregionen er en af EU´s mest integrerede modelregioner – men også nem at bringe ud af balance. Vi ved, at Sverige er Europas mest skudplagede nation. Hvis også en borgerkrig er mulig mellem ekstreme miljøer, så vil det påvirke hele vores demokratiske værdisæt. I det set up er der godt stof til en spændingsroman, som også kan både underholde og give eftertanke. Man kan håbe, at sådan en lokal borgerkrig er lidt for fantasifuld, men man kan ikke være sikker. Og den usikkerhed er væsentligt brændstof i romanen.

   Romanen starter med hovedpersonen, den detroniserede, danske kriminalbetjent Stefan Kushova Andersen (genganger fra ”Fjendespor” i 2019). Isoleret ved en smuk, skånsk højmose opdager han under en karantæne et lig i mosen. Den mystiske historie bag liget afslører den første, lille flig af grusomme hemmeligheder om illegale våben. Opdagelsen af en mulig våbenring sker alt for sent til at bremse en udvikling, der når dramatiske højdepunkter i bogen under gigantiske optøjer på skift mellem Malmø og København. Det hele hidset op af både rabiate højregrupper og islamiske hadprædikanter. Panikslagne ministre fra de to nabolande får tryktestet de danske og svenske demokratiers værdier, når de bliver taget som gidsler i en nådesløs kamp. Ministrenes normale, politiske radar slår slet ikke til i håndteringen af dilemmaer, der rækker langt ud over egne landegrænser – og hovedpersonernes personlige grænser for mod, handlekraft og evner til at gennemskue mennesker og tage beslutninger under pres.

Ekstra detaljer

Stefan Kushova Andersen bliver mod sin vilje efterhånden omdrejningspunkt som muldvarp og PET-agent, der deltager direkte i en lokal krig. ”Malmösyndromet” er også en udviklingshistorie, da sagen om liget i mosen bliver en manisk besættelse for ham for at nå en sandhed, der med tiden synes mere vigtig for ham end at opfylde drømmen om et stabilt liv. Sagen giver ham en mission og mening med livet. Endelig gælder det for Stefan Kushova Andersen også om at beskytte et ældre ægtepar, som han kommer til at holde meget af ved højmosen. De får en central betydning for historien med deres rummelige, tilbagelænede normalitet midt i en unormal verden i opbrud.

  Romanen er nok fiktion, men historien bygger på en del virkelige hændelser i dansk og svensk nutidshistorie og selvfølgelig Ruslands invasion og en forhistorie om våbenspredning. Ikke mindst har også de seneste uroligheder i Malmö inspireret til bogens plot.

Malmösyndromet er udgivet af forlaget Ambush Books som e-bog og papirbog samt af Lindhardt & Ringhof/SAGA som lydbog. Spændingsromanen er på 404 sider. Klik, køb og læs mere her >>

Om forfatter Keld Broksø 

Keld Broksøs ”Malmösyndromet” er den sidste af tre – ud af i alt syv – spændingsromaner med Stefan Kushova Andersen i en hoved- eller birolle. Det gælder også ”Fjendespor” (2019 om albansk mafia) og ”Koldfronter” (2017 om den nye kolde krig, der i 2022 var i fuldt flor). Tidligere har Keld Broksø også skrevet ”Missilhotellet” (2014 om Afghanistan). Pengemuren (2011 om oliemilliarder og korruption), ”Rovdrift” (1999 om biologiske våben) og ”Vraggods” (1998 om atomsmugling). Alle bøger findes som print-, e- og lydbøger. Øresundstemaet i Malmösyndromet er oplagt eftersom Keld Broksø i flere år har været københavnsredaktør for nyhedstjenesten for vækstvirksomheder over Øresund, Rapidus.se. han har også været valgobservatør i Kyiv og besøgte Lviv som led i research til Malmösyndromet.

Bogen henter også sit stof fra research af en skræmmende, ekstrem undergrund. Dette kan udvikle sig til uforudsigeligt, mentalt dynamit under vores samfund. Hvad bliver tændsatsen? Måske nogle snigskytter, som skyder flere indvandrere end man så ”lasermanden” gøre i Stockholm og Peter Mangs i Malmö.

Inspiration til flere bøger

Jeg kan se dig af Mari Jungstedt

Gotlandskimi nr. 15 handler om kriminalkommissær Anders Knutas, som denne gang skal opklare et mystisk drab på en afsides ø på Gotland, hvor tre studerende har mistet livet.

Vi giver også et overblik over alle Gotlandskrimierne.

Klik og læs vores omtale af bogen her >>

Brygning af æblecider af Michael René

Vi har skrevet et sammendrag af, hvad bogen “Brygning af æblecider” handler om.

Bogen fortæller nemlig ikke bare, hvordan man producere æblecider derhjemme, men du får et dybt indblik i det væld af æblesorter du finder i danske supermarkeder og i din egen have. Du får historierne om deres oprindelse og krydsningen mellem de mange sorter.

Klik og læs meget mere >>

Fjendespor af Keld Broksø

Fjendespor er en af Lekd Broksøs øvrige krimier.

Klik og læs mere om Fjendespor >>

Koldfronter af Keld Broksø

Koldfronter af Keld Broksø er en »koldkrigsroman nouveau« – altså om den kolde krig mellem Rusland og NATO-landene. Du får en spændingsroman, hvor man følger den arbejdsløse Jack, betjenten Stefan og den ældre, tyske, joviale levemand, Andreas. Andreas og Jacks familiehistorier har nøglerne til store værdier i landområder i Estland, hvor der er en brudlinje til vore dages nye kolde krig.

Klik og læs mere om bogen her >>

FAQ: Hvad handler Malmösyndromet om?

👉 Hvad handler Malmösyndromet om?

Malmösyndromet af Keld Broksø er en spændingsroman om illegale våben smuglet til ekstreme miljøer over Øresund. Og en detroniseret kriminalbetjent og ministre, som fanges i et grusomt spil. Keld Broksøs syvende spændingsroman “Malmösyndromet” er en international thriller-roman med lokalt afsæt. Som Øresundsroman i København og Malmø har den i historien om illegale våben også afstikkere til det krigshærgede Ukraine.