Indhold
En langtidssyg krydser sit spor af Sophia Noohra er en roman, der foregår i et spændingsfelt mellem det, der kan ske, og det der er sket. Sophia Noohras liv tog en drejning, da hun som 21 årig kørte galt, slog hovedet og ødelagde sine fortænder. Mange år senere, fik hun stillet en slem kronisk diagnose, men dette viser sig at have enorme følger både op til diagnosen og i resten af hendes liv.
En ulige kamp med familien i knæ og systemet imod sig. En kamp, der parakdoksalt nok er næsten umulig at vinde. Indsigt, velvilje og fornuftige investeringer kunne havde løst opgaven, nærmest med et trylleslag”. Men sådan spiller klaveret ikke i det danske sundhedssystem og slet ikke nede på jobcentret. Klik, køb og læs mere her >>
En langtidssyg krydser sit spor af Sophia Noohra er en meget følelsesbetonet roman, som illustrerer kompleksiteten i det at lide af en kronisk lidelse i det offentlige kommunale system. Meget af det som en kronisk syg patient udsættes for, kan være uvirkeligt for de fleste, der ikke lider af samme sygdom. Sophia fortæller at meget af det, som hun har været udsat for, var meget uvirkeligt meget længe. Det, der fik hende igennem, var det utopiske eller uvirkelige håb om, at det ville blive bedre, hvis jeg bare ikke gav op og fortsatte min hverdag. Er det virkeligt? Er det realistisk? Eller er det indbildning? Uanset hvad så er der kun én vej: Fremad.
En langtidssyg krydser sit spor af Sophia Noohra er udgivet af forlaget Mellemgaard. Bogen er på 301 side. Klik, køb og læs mere her >>
.
Anmeldelse af En langtidssyg krydser sit spor af Sophia Noohra
Bøger.org giver bogen En langtidssyg krydser sit spor af Sophia Noohra 4 ud af 5 stjerner for en levende beskrivelse af en helt vanvittig case som Sophia Noohra gennemlever i det danske sundhedssystem. Man kommer helt tæt på, når hun kastes rundt i en karrusel af læger, sagsbehandlere, kommunekontorer, jobcentre og rehabiliteringscentre. Igennem de vanvittigt mange år, som Sophia Noohra turnerer rundt i systemet, der er fejl, fejldiagnostigsering, løgn, trusler og mistillid til borgeren langt mere udbredt, end jeg i min vildeste fantasi som anmelder kunne forestille mig, inden jeg åbnede bogen og blev klogere. Bogen skitserer et system, hvor system og regler er langt over mennesket, og man kan læse om den ene ufaglige, irrationelle og tåbelige beslutning efter den anden i det danske sundhedsvæsen og kommunale system. En gribende bog, hvor man side efter side hele tiden håber på, at det vender, og at bogen lukkes med en lykkelig slutning i denne 7 år lange case, der er kogt ned til 301 sider, men ender det godt? Klik, køb og læs mere her >>
Struktur af En langtidssyg krydser sit spor af Sophia Noohra
Bogen indenholder to dele. Den ene del indeholder en historie, der foregår i fremtiden i år 2199, som et billede på den fremmedgørelse, som det skitserede kommunale system har i relation til borgeren. Egentlig et meget godt skift og fine små indlæg til, at bryde de absurde caseforløb, som Sophia Noohra gennemgår i sit lange forløb i det offentlige system.
Fremtidsdelen i år 2199 illustrerer en situation, hvor jorden har været udsat for en katastrofe i form af et kæmpe jordskælv, og demokratiet er nedlagt og erstattet af det globale råd, der er en elite, der styrer og lovgiver på jorden. Denne introduktion i bogen afbrydes med en meget ærlig indledning i Sophia Noohras liv og hendes case. Her er klippet et par citater ind fra indledningen:
1. “Vi må simpelthen ikke behandle hinanden så dårligt i dette land med så store muligheder. Det er for dumt. Derfor er det relevant, at udgive denne bog til debat, selvom min egen sag kører i sit eget tempo ved siden af”.
2. “Min vision er, at vi som samfund kan forestille os, at syge behandles ordentligt, og at vi som samfund opdager, at vi syge har meget at bidrage med, som kan udforskes“.
3. “Vi skal spare – er blevet en legitim undskyldning for at udføre krænkende tiltag. Men det er jo en illusion. Vi sparer intet ved at investere dårligt. Så et himmelråbende problem i vores samfund er, at det er de forkerte mennesker, der tager beslutningerne – og ofte på et forkert grundlag. At der ikke lyttes til dem, der ved hvad de taler om, skaber en kædereaktion af dårlige investeringer og uoverskuelige negative konsekvenser”.
4. “Vi syge bliver mere syge og systemets forvaltere brænder ud i kampen for at fastholde en anstændig kerne i deres uanstændige arbejdsliv“.
Uddrag fra bogen En langtidssyg krydser sit spor af Sophia Noohra
Herunder angivet det officielle uddrag fra bogen:
“Igen vågnede hun uden en fornemmelse af, hvor hun var, eller hvad der var sket. Ah! Nu huskede hun. Det Store Jordskælv. Det var bare en drøm! Hun mærkede freden i sin krop og åbnede øjnene tillidsfuldt. Hendes tre nye venner sad og gloede på hende uden at sige et eneste ord. Åh nej! tænkte hun. Det var ikke en drøm … det er stadig et mareridt! Som om han kunne læse hendes tanker, udbrød Frygtløs: ”Lad være med at pibe! Du er i live, og vi er meget interesserede i at holde dig i live!” ”Og så godmorgen, i øvrigt!” tilføjede han. ”Vi var lige ved at tro, at Håbsløs havde givet dig for meget fjollemedicin. Du har sovet i næsten tre døgn!” ”Hvad er der sket?” fremstammede hun. ”Fik I så chippen ud?” ”Det kan du tro, vi gjorde, og det er meget interessant, det du bærer rundt på. Men først skal du have noget at spise, og så skal jeg finde ud af, hvor meget du ved om dig selv.” Hun forstod ham ikke. Hun var umådelig træt i kroppen. Hun tog sig til øret og mærkede forbindingen”.
Om forfatterinden Sophia Noohra
Forfatterinden Sophia Noohra er uddannet lærer og coach, men en kronisk sygdom tvang hende ud i en ny livsbane. På trods af de svære omstændigheder med en kronisk sygdom, så er perspektivet på det gode liv hele omdrejningspunktet for hendes liv og virke. Hvad skal der til for stadig at have det godt, når man rammes af en kronisk sygdom? Samt, hvor meget kan man selv påvirke ens egne livsomstændigheder? Sophia Noohra har været så heldig at komme i fleksjob efter den årelange kamp, som er skitseret med en kronisk sygdom, som Sophia Noohra beskriver i romanen. Sophia Noohra er desuden også mor til fire børn og er bosiddende ved udgivelsen af denne bog i Charlottenlund, hvor hun bor sammen med alle sine børn og sin mand.