Om bogen

Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens handler om Kya Clark, som er den vilde pige, ”marskpigen”. Hun vokser op i 1950’erne i en hytte ude i sumpskoven ved North Carolinas kyst. Hendes mor og fire ældre søskende forlader en efter en hjemmet, så hun til sidst er alene med sin voldelige far. En dag forsvinder han også.

Herefter er hendes liv en ensom kamp for overlevelse i en verden, der kun har foragt tilovers for sumpens fattige folk. En enkelt skoledag i den nærliggende landsby er alt, hvad det bliver til for Kya, som møder barfodet og pjaltet op og straks bliver genstand for de andre børns hån og mobning.

Men Kya er ikke, som de tror. Hun er følsom og intelligent og har overlevet i årevis alene ude i den sumpede marsk, som hun betragter som sit hjem. Hendes forhold til naturen er både videbegærligt og nysgerrigt og samtidig selve omdrejningspunktet og forankringen i hendes tilværelse. Men der kommer en tid, hvor Kya længes efter at elske og blive elsket. Da to unge fyre bliver grebet af hendes vilde skønhed, åbner Kya sig for et nyt kapitel i livet – indtil det utænkelige sker: Den lokale skørtejæger bliver fundet død uden for byen – og straks mistænker de lokale Kya for at være involveret i dødsfaldet.

Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens er en hjerteskærende opvækstroman, en fortælling om et muligt mord og en stærk kærlighedshistorie. Bestselleren er udgivet af forlaget Gyldendal og er på 373 sider. Klik, køb og læs mere >>

Anmeldelse af hvor flodkrebsene synger af Delia Owens

Det er ikke så ofte, at man blot ved at læse nogle kapitler, allerede ved om en bog kommer til at mærke én for livet. Men det ved man ret hurtigt med Hvor flodkrebsene synger. Det er længe siden jeg har læst en bog som denne, hvor man både undervejs og efterfølgende, føler sig grebet og bevæget af historien. Den efterlader et tomrum og fortællingen bliver ved med give, længe efter man er holdt op med at læse bogen.

Kya Clark er i ét med marsken og den er hendes anden halvdel. Hun lever og ånder marsken, da det er den eneste familie hun har. Gang på gang er hun blevet forladt, og derfor føler hun, at det eneste hun kan stole på, er naturen. Barfodet og pjaltet tager hun derfor naturen så tæt ind til sig som hun overhovedet kan. Men ér ikke en del af naturen – hun er et menneske. Derfor savner hun også menneskelig kontakt og nærvær. Hun knytter sig, med al sin kærlighed, til vennen Tate, i en ganske ung alder. Men Kya erfarer snart at kærlighed er langt mere kompliceret end hendes elskede marsk.

Fortællingen i historien er delt op i to versioner. Den ene hvor vi følger nutiden, hvor der efterforskes et mord på byens Don Juan. Her følger vi de to mænd som leder efterforskningen og hører hvordan de prøver at løse mordgåden. Den anden version er Kyas. Vi følger hendes fra barnsben af, hvor hun sætter spørgsmålstegn ved moderens forsvinden, dernæst hendes søskendes og til sidst hendes faders. I romanen følger vi Kya vokse og man føler, at man som læser kender Kya utrolig godt. Forfatteren er eminent god til at skildre Kyas personlighed, så god at man føler man sidder i samme rum som hende. Man fornemmer hendes usikkerhed, umodenhed, sorg og glæde, og forfatteren forstår virkelig at fremhæve karakterernes mindste følelser, og skabe en stemning jeg sjældent har følt. Klik, køb og læs mere >>

Hvor mange stjerner får “Hvor flodkrebsene synger”?

Delia Owens er vildforsker og har skrevet internationalt populære fagbøger. Det mærker man tydeligt i bogen. Gennem hele bogen er der lagt mange kræfter i af beskrive den natur, som konstant omgiver Kya. Lige fra de mindste dyr til de største planter, den smukkeste blomst til det mest voldsomme stormvejr. Naturen fylder i hele bogen og fylder mere end man tro. For Owens er ekstremt dygtig til hele tiden at give læseren små hints og underliggende symboler, i de natur- og dyrebeskrivelser hun giver. Mange af de ting som Kya oplever i naturen og hos dyrene, sker nemlig for hende selv. Det er sådanne observationer, som står endnu mere klart, når man har læst bogen til ende og man sidder og tænker tilbage. Bogen giver endnu mere mening efter nogle dage, hvor man lige har summet lidt over fortællingen.

★★★★★

Bøger.org giver “Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens” 5 ud af 5 stjerner, og jeg kan ikke rose bogen nok. Jeg forudser en fremtidig klassiker. Både for fortællingen, sprogbruget, symbolismen og for den unikke måde at skrive en bog på, hvor man blander fakta og fiktion. En yderst vellykket første roman og jeg håber, at jeg kommer til at læse endnu mere af Owens fremover. Klik, køb og læs mere >>

Uddrag fra bogen

1952

En dag kom Pa, nybarberet og klædt i en krøllet button-down skjorte, ud i køkkenet og sagde, at han ville tage Trailwaysbussen til Asheville for at diskutere et par ting med hæren. Han mente, at han havde krav på mere invalidepension, og ville gøre noget ved sagen og ikke være tilbage før om tre eller fire dage. Han fortalte ellers aldrig Kya om, hvad han lavede, hvor han skulle hen, eller hvornår han kom tilbage, så hun stod der og stirrede stumt op på ham i sine alt for korte smækbukser.

„Man skulle tro, du var døv og stum som alle de andre idioter,“ sagde han, mens verandadøren smækkede i bag ham.

Kya så ham halte ned ad stien, hans venstre ben svingede ud til siden og så fremad. Hun knyttede hænderne. De ville måske alle forlade hende, en efter en ned ad denne smalle sandvej. Da han nåede til vejen og uventet kiggede tilbage, stak hun hånden op og vinkede energisk. Et forsøg på at holde ham tøjret. Pa løftede armen til en hurtig afvisende hilsen. Men det var da altid noget. Det var mere, end Ma havde gjort.

Derfra vandrede hun ud til lagunen, hvor det tidlige lys fangede glimtene fra hundredvis af guldsmedevinger. Egetræer og tæt krat omgav vandet, formørkede det huleagtigt, og hun standsede op, da hun fik øje på Pas båd, der drev rundt fortøjet med en line. Hvis hun sejlede ind i marsken med den, og han opdagede det, ville han bruge bæltet på hende. Eller padlen, som han opbevarede ved verandadøren; „velkomstbattet“, havde Jodie kaldt den.

Om forfatteren Delia Owens

Delia Owens debuterer som romanforfatter med HVOR FLODKREBSENE SYNGER. Hun bor i dag i Idaho, men har igennem 23 år opholdt sig i nogle af Afrikas mest øde egne, hvor hun forskede i løver, elefanter og andre vilde dyr. Baseret på disse ekspeditioner og eventyr har hun skrevet tre internationalt populære fagbøger om sit liv som vildtforsker.

Hvor flodkrebsene synger er valgt til Reese Witherspoons bogklub, og Witherspoon har købt filmrettighederne til bogen, som udkommer i 40 lande – heriblandt Norge, Sverige og Finland.  Klik, køb og læs mere >>

Specifikationer

Forfatter: Delia Owens
Titel: Hvor flodkrebsene synger
Sprog: Dansk
Sideantal: 384
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesår: 2019
Udgave: 1
Oplag: 5
Udgivelsestype: Bog
Indbinding: Hardback
ISBN: 9788702288889
 Klik, køb og læs mere >>

Kærestekilo og singlesul af Michelle Kristensen

Klik og læs mere om bogen her >>

FAQ – Hvor flodkebsene synger og Delia Owens

👉 Anmeldelse af Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens

Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens” får 5 ud af 5 stjerner, og bogen kan ikke roses nok. Vi forudser en solid fremtidig bogklassiker. Både fortællingen, sprogbruget, symbolismen og måden bogen er skrevet på er unik og blander fakta og fiktion. En yderst vellykket første roman og jeg håber, at jeg kommer til at læse endnu mere af Owens fremover.

👉 Hvem er forfatterinden Delia Owens?

Hvor flodkrebsene synger” er Delia Owens debutroman. Hun bor i USA i Idaho, men har opholdt sig i nogle af Afrikas mest øde egne gennem 23 år. Delia har forsket i løver, elefanter og andre vilde dyr og har skrevet tre internationalt anerkendte fagbøger om livet som vildtforsker. Debutromanen udkommer i 40 lande og dertil er filmrettighederne allerede solgt.