Den dag Brita forsvandt af Michael Teschl benævnes som danmarkshistoriens største justitsmord. Du får her et resumé og en anmeldelse af biografien om Ove Hansen, som gik under navnet “Pedal Ove”. Klik, køb og læs mere >>

Om Bogen

Den dag Brita forsvandt af Michael Teschl omhandler, hvordan Brita Hansen forsvandt i 1981. Hun var den 30 år, mor, bosat i Frederikshavn og fra den ene dag til den anden, sporløst forsvundet. Der skulle gå hele syv måneder, før man fandt hende. Hun blev fundet død og liggende i vandoverfladen i havnen. Hun var blevet kværket, og hendes fraseparerede mand, fritidsmusikeren Ove Hansen – også kaldet ‘Pedal Ove’ – blev idømt skyldig for drabet og fik 12 års fængsel.

Men 10 år senere sker der noget. På baggrund af to DR-dokumentarer, hvor nye vidner og oplysninger satte spørgsmålstegn ved Ove Hansen som gerningsmanden, genoptages sagen. Denne gang frikendes han, og sagen blev herefter omtalt som danmarkshistoriens største justitsmord.

Der er nu gået 25 år og en dag dukker et anonymt brev op i Michael Teschls postkasse. Han får derfor lyst til at genoptage sagen på egen hånd og bruger sine journalistiske egenskaber til at grave dybere i sagen.
For hvordan kunne det ske i det danske retssystem, at medierne fik så stor indflydelse på en drabssag? Hvordan kunne DR præsentere nye vidner, som politiet trods en årelang efterforskning ikke havde kunne finde frem til? Kunne man stole på disse vidner? Gjorde Ove Hansen selv? Og hvem slog så egentlig Brita ihjel, hvis domstolen ikke mener det var Ove? 

Den dag Brita forsvandt af Michael Teschl er udgivet af Politikens forlag. Bestselleren er på 332 sider. Klik, køb og læs mere >>

Anmeldelse af Den dag Brita forsvandt af Michael Teschl

Først og fremmest må man fra starten af lige give en stor ros til forfatteren, Michael Teschl, for det enorme arbejde det må have været at skulle lave god research til denne bog. Det har uden tvivl været et stort arbejde at skulle læse sig igennem alle de sagsakter, artikler, forhør etc. Så taget det store arbejde i betragtning og fået det skåret ned på en måde, hvorpå alle kan være med og stadig have fået de vigtigste pointer med, det kræver en stor stjerne i sig selv.
Når det så er sagt, så er det en spændende bog og man føler lige fra start, at der er fart over feltet. Man skal holde tungen lige i munden og et noteark med de vigtigste personer skriblet ned, vil ikke være helt dumt. For der ér mange at holde styr på i sagen og alle der nævnes er vigtige, for at kunne forstå historien, vidneudsagn og relationerne. Men holder man tungen lige i munden, og kan man holde styr på alt det fakta man får ind fra højre og venstre, så er det en uhyre interessant bog.

Opbygning af bogen

Opbygningen af bogen er især meget veltænkt og gennemarbejdet. Man føler man bliver taget i hånden fra start til slut. Man er med lige fra starten af Ove og Britas ægteskab, til hele drabssagen og slutteligt til nutiden, hvor Michael er i gang med at afhøre Ove. Blandingen af tekst, billeder, artikler etc. Skaber både en bog med en masse empirisk materiale, men skaber også en stemning, hvor man fornemmer samtiden bedre. Omtales en artikel, vises den også med billede af artiklen, hvilket øger stemningen af at blive suget ind i det univers Teschl selv har været en del af i årevis.

Bogen er fyldt med fakta og det kan i mine øjne også blive en bog, hvor man godt kan trænge til en pause. Ikke fordi indholdet ikke er interessant, men fordi man somme tider får et behov for lige at stoppe op og vende den nye information. Der forekommer somme tider fokuseret lidt for meget på én del i mine øjne, men det er ikke noget der overskygger bogen som helhed. At bogen hedder Den dag Brita forsvandt er lidt interessant, for godt nok tager bogen udgangspunkt i at Brita er forsvundet, men faktisk handler bogen mest om Ove og hans tilknytning. Dette gør dog stadig bogen spændende, men er blot interessant at fundere over.

Del 4 med de nye spor var uhyre interessant og noget helt særligt kendetegnende for denne bog – for det er nemlig Michael Teschls egne nye spor i den uopklarede drabssag. Det kan man godt glæde sig til at læse!

Stjerner til Den dag Brita forsvandt af Michael Teschl

★ ★ ★ ★ ✩

Bøger.org giver Den dag Brita forsvandt af Michael Teschl 4 ud af 5 stjerner for et fantastisk journalistisk arbejde og en spændende, informativ skildring af Pedal Ove-sagen. Klik, køb og læs mere >>

Uddrag fra bogen “Den dag Brita forsvandt”

MØDET MED PEDAL OVE FREDERIKSHAVN MASKINSMEDIE, 31. OKTOBER 2017

Det var lige ved at blive mørkt, da jeg efter en næsten fem timer lang køretur fra København trillede ind på parkeringspladsen. Jeg slukkede motoren og trak håndbremsen mellem en stor, hvid varevogn påtrykt ‘Marine Service’ og en større motorbåd af ældre dato på vinterstativ. Foran mig lå en rød murstensbygning, hvor et hvidt lysskilt over indgangen fortalte, at jeg var ankommet til ‘Frederikshavn Maskinsmedie’. Til højre for indgangsdøren lå en lavere lysegrå̊ tilbygning med to tætsiddende, let tilsmudsede vinduer. Et gulligt skær fra en skrivebordslampe lyste gennem ruderne, og jeg kunne skimte en person iført blå̊ murerkasket sidde foran en computerskærm.

Da jeg nærmede mig døren, strakte vedkommende et kort øjeblik hals. Han kiggede i min retning og rettede så̊ igen blikket mod skærmen. Jeg gik frem mod hoveddøren, trådte ind over et højt trin og direkte ind i aflangt værksted. Industrimaskiner stod i et tætpakket virvar, indhyllet i lyden fra en knitrende radio og duften af metalspåner og olie. Fra et hjørne sivede en skurrende metallisk lyd mig i møde. Gennem glasdøren til et kontor så̊ jeg ham nu: Ove Hansen, i folkemunde Pedal Ove.

Fra kasket over bukser og jakke var han klædt i blåt. Han sad ved en stationær computer af ældre dato og med en reolvæg spækket til randen med orange, røde og hvide ringbind, telefonbøger og utallige manualer bag sig. På skrivebordet lå der ordresedler, håndskrevne noter, kuglepenne, fakturaer, manualer, clips, vareprøver, skruer og bolte. Hans blik udstrålede en ro, som stod i kontrast til omgivelsernes umiddelbare kaos. Jeg bankede på og trådte ind.

Om forfatteren Michael Teschl

Michael Teschl (f. 1971) er forfatter, journalist og tv-tilrettelægger. Den dag Brita forsvandt er hans sjette bog. Han har tidligere skrevet bøgerne: Jan Bonde Nielsen – afsløret (fra 2016), Zobel – historien om et dansk dynasti (fra 2014), Færch – familien, magten og pengene (fra 2008), Stik farmor en plade (fra 2005) og Sunde tanker fra en syg sjæl (fra 2003). Forfatter Michael Teschl har desuden stået bag anmelderroste produktionen af DR2-dokumentaren DF og de skjulte bilag (2017). Klik, køb og læs mere om bogen “Den dag Brita forsvandt” >>

Specifikationer

Forfatter: Michael Teschl
Titel: Den dag Brita forsvandt
Sprog: Dansk
Sideantal: 332
Forlag: Politikens forlag
Udgivelsesår: 2019
Udgave: 1
Oplag: 1
Udgivelsestype: Bog
Indbinding: Paperback
ISBN: 9788740048414

Klik, køb og læs mere >>

Normale mennesker

Vi kan anbefale bogen og bestselleren “Normale mennesker af Sally Rooney”.

Klik og læs vores anmeldelse af bogen her >>

FAQ om Den dag Brita forsvandt af Michael Teschl

Her præsenteres lidt fakta (FAQ) i kort form om og fra bogen Den dag Brita forsvandt af for fatter Michael Teschl.

👉 Hvem er Pedal Ove fra bogen “Den dag Brita forsvandt”?

Pedal Ove hedder oprindelig Ove Hansen og var Britas mand. Ove Hansen dømmes skyldig for drabet på sin kone, og han fik 12 års fængsel. Men 10 år senere illustrerer DR-dokumentarer nye vidner og oplysninger, som sætter spørgsmålstegn ved Ove Hansen som gerningsmanden. Sagen genoptages og han frikendes.

👉 Hvem er forfatter Michael Teschl?

Michael Teschl (f. 1971) er forfatter, journalist og tv-tilrettelægger. Den dag Brita forsvandt er hans bog nr. 6. Forfatter Michael Teschl har også skrevet bøgerne: 5. Jan Bonde Nielsen – afsløret. 4. Zobel – historien om et dansk dynasti. 3. Færch – familien, magten og pengene. 2. Stik farmor en plade og 1. Sunde tanker fra en syg sjæl. Forfatter Michael Teschl stod også bag DR2-dokumentaren DF og de skjulte bilag.

👉 Hvem er Brita fra bogen “Den dag Brita forsvandt”?

Brita er kvinden som blev dræbt som kun 30 år gammel. Brita var mor og boede i Frederikshavn. Pludselig fra den ene dag til den anden var Brita sporløst forsvundet. Der skulle gå syv måneder, før man fandt hende død og liggende i vandoverfladen i havnen. Brita var blevet kvalt og hendes mand Ove Hansen (Pedal Ove) blev dømt skyldig for drabet, og han fik 12 års fængsel.