Newroz som myte og litteratur af Orhan Dogru er en bog, der genfortæller og beskriver den velkendte Newroz-myten. Derudover er der en meget interessant analyse af selve myten sidst i bogen. Newroz som myte og litteratur af Orhan Dogru. Klik, køb og læs mere >>

Newroz som myte og litteratur af Orhan Dogru .

Kong Djemshid fra Babylonien i oldtidens Iran var som udgangspunkt en god konge. Kong Djemshid var retfærdig og bidrog med tryghed og fred. Han gjorde det godt og hele hans folk lærte at dyrke jorden, at lave dragter til krig og fred samt at at sy og brodere, bygge huse og slotte, anvende sunde urter mm. igennem mange hundrede år. Men hvordan klarer han sig med al denne succes?

Den rige fyrste Mardas fra ørkenen i oldtidens Arabien, havde en søn ved navn Dahhak, som blev opsøgt af djævelen, som prøver at lokke ham til at gøre ting for sit eget bedste. Djævlen fortæller ham, at han bare skal holde tand for tunge, dvs. ikke fortæller andre om deres aftale. Djævlen kæmper for at overtage Dahhak og dette lykkes efter at djævlen tager form som Dahhaks kok. På den måde kommer djævlen nemt helt tæt på Dahhak. Men hvad betyder dette? Og hvad sker der når kong Dahhak møder den gode kong Djemshid?

Kong Dahhak havde efter kontakt meed djævlen slanger på hans skuldre. Slangerne skulle spise to ynglinge (mennesker) hver dag, og det var den eneste måde, hvor på Dahhak kune holde ud af have de smertefulde slanger på sine skuldre. Men de mange drab medfører en naturlig frygt hos befolkningen og nogle finder en måde, hvorpå de kan undgå at ofre mennesker. På den måde reduceres antallet af dræbte fra to til én. Den ene, som undslippper drabet, og undgår at blive føde til slangerne, de stikker af mod et andet rige. Et rige, hvorfra kurderne siges at nedstamme fra.

Vi vil ikke afsløre de mange detaljer og konklusioner på de mange kampe og dramatiske scener, der er i denne fortælling og myte. Der vil vi henvise til bogen: “Newroz som myte og litteratur af Orhan Dogru”. Bogen er udgivet af forlaget TSDK Forlag. Bogen er på 61 sider. Klik, køb og læs mere >>

Anmeldelse af Newroz som myte og litteratur af Orhan Dogru

Newroz som myte og litteratur af Orhan Dogru er en meget spændende beretning om Kong Djemsid, Fyrsten Mardas, Kong Dahhak, Kong Feridun og smeden Kawa samt Rostem-i Kurd og Mem, Tajdin, Siti og Zin. En beretning, der handler om kampen mellem det gode og det onde. Denne bog er Orhan Dogrus fjerde bog, og den minder dramaturgisk meget om den forrige bog. De gamle sagn og historien er meget spændende, og jeg oplever at man sidder midtvejs i bogen og krydser fingre for, at historien ender med en lykkelig slutning, og det er i min optik et kvalitetstegn.

Bogen præsenterer også den store festdag i foråret: Newroz dag, der ligger omkring d. 21 marts. Denne festdag fejres af mange folkeslag såsom kurdere, afghanere, iranere, kausiske og andre folkeslag i mesopotamien og centralasien, og måske fejre du selv denne dag eller kender nogle som gør.

Bogen indeholder to dele: selve sagnet og historien samt en kritisk dybdegående analyse af de mange kilder, der danner grundlag for denne fortælling. Bogen er letlæselig og er meget interessant. Selve sagnet og historien minder meget om Orhan Dogrus forrige bog om de tre sagn, som vi også har anmeldt. Bogen Newroz som myte og litteratur er også illustreret med meget fine illustrationer.

I det sidste kapitel præsenteres en dybere indsigt og kritik af de forskellige litterære kilder og herunder nævnes eksempelvis kong Feridan, som har overskygget den rolle som smeden Kawa har i myten om Dahhaks tyrani. Derudover nævnes en kurdisk helt ved navn “Rostem-i Kurd”, der er søn af Zal. Under en præsentation af Newroz-festen, der præsenteres også Mem, Tajdin, Siti og Zin, som du måske har hørt om.

Bogen er mårettet det voksne publikum og de lidt ældre børn/unge. Bøger.org giver også Newroz som myte og litteratur af Orhan Dogru 5 ud af 5 stjerner, da man som læser har mulighed for både at læse sagnet fortolket og gengivet af Orhan Dogru, men man har også mulighed for at fordybe sig mere i baggrunden for historien, og det er enormt interessant og vores vurdering er, at det vil mange andre læsere også synes. Måske også en bog, der kan bidrage til diskussion mellem forskellige opfattelser af de gamle sagn og fortællinger. Klik, køb og læs mere om “Newroz som myte og litteratur” >>

.

Klik her og læs også vores omtale og anmeldelse af “Tre sagn om tre folks oprindelse af Orhan Dogru” >>

.

Om Orhan Dogru

Orhan Dogru er kurdisk, tyrkisk og dansk. Han er 48 år og flyttede til Danmark som 18-årig tilbage i 80’erne. Orhan Dogru er født og opvokset i, og han har altid skrevet meget. I sine unge dage førte han dagbog, og senere var han aktiv som skribent på både tyrkisk og dansk. Han elsker kurdisk, tyrkisk og dansk litteratur. Han skriver hele tiden noget til sin ”skrivebordsskuffe”, så det var ikke uforberedt, da han i nov. 2016 kunne udgive sine første bøger. Der ligger mange års interesse og research bag de mange mytologiske overleveringer. Klik, køb og læs mere om “Newroz som myte og litteratur” >>

Orhan Dogru har læst mange af de gamle bøger såsom Kongebogen af Firdausi (935-1025), Serefname af Serefxanê Bedlîsî (1543-1603) og Mem û Zîn af ehmede Xani (1650-1707). Dertil har Orhan Dogru også læst et par oversættelser af kongebogen, som er oversat til Dansk af professor Arthur Christensen i 1931, der er professor i iransk filosofi. Ha har også læst en nyere oversættelse af kongebogen, der er oversat af professor Necati Lugal i 2013. Alle disse kilder er baggrunden for at kunne skrive denne genfortælling af de mange sagn.

Samlet er Newroz både en interessant fortælling, men også fagligt en meget spændende bog, som vi tror mange vil synes er meget ineressant. Den fangede i hvert fald vores opmærksomhed. Klik, køb og læs mere om “Newroz som myte og litteratur” >>