Jeg er Nauja af Nauja Lynge fortæller om sit liv som grønlænder i Danmark. Det medfører mange møder med borgere med forkerte forforståelser og/eller skæve samtaler, hvor hun oftest skal forsvare og forklare sig selv. Det har hun været vidne til gennem hele sit liv. Nauja kan ikke være grønlænder og dansk statsborger på samme tid. Det piner hende, og det er forståeligt. Jo større selvstyre den danske stat tilbyder grønland, jo værre biver det for det mindretal af grønlandsdanskere, der bor i Danmark. Klik, køb og læs mere >>
Jeg er Nauja af Nauja Lynge er grøndlandsdansker, og hun har skrevet denne debatbog. Nauja udgør et mindretal som Grønlandsdansker, hvilket bidrager med et spændende og til tider udfordrende liv. Vi hører om hendes trygge barndom i Grønland som modpol til et meget svært ungdoms- og voksenliv herhjemme i Danmark. Naujas kamp for at finde sig tilrette med sin dansk- og grønlandske baggrund har kostet blod, sved og tårer.
Bogen kritiserer kolonimagten Danmark, og de til tider selvfede grønlandske politikere. Der er bemærkninger til den dovne danske presse og ikke mindst de danskere, der holder fast i det stereotype forældet billede af grønlænderen på bænken, som opstod tilbage i 70’erne.
Jeg er Nauja er fortællingen om en stærk kvinde, der ikke lader sig kue af fordomme, retssager eller trusler. Nauja instisterer på retten til at være både grønlænder og dansker.
Jeg er Nauja af Nauja Lynge er udgivet af forlaget Filo. Bogen er på 121 sider. Klik, køb og læs mere >>
Anmeldelse af “Jeg er Nauja af Nauja Lynge”
Jeg er Nauja af Nauja Lynge er en bog, der illustrerer Naujas opvækst på grønland og hendes mange iagttagelser af den flotte grønlandske natur og kultur. Det tætte forhold i deres familie og hendes opvækst. Der er også historiske elementer med i fortællingen, som strækker sig fra hendes fødselsår 1965 og frem til debatten og den politiske diskussion i dag (år 2018, hvor bogen udkom). Nauja flytter til Danmark efter hendes far og mor blev skilt. Hun får studentereksamen fra Horsens Amtsgymnasium i 1985. Der gik mange år før Nauja genså grønland igen. Hun talte også altid udenom, når der blev spurgt til hendes oprindelse på hendes mange rejser rundt i Europa.
I 1991 flytter Nauja sammen med Thomas. De får to døtre sammen ved navn Martine og Amalie. Nauja starter på uddannelsen som eksportassistent og kort efter fødes hendes tredje barn Marius. Der er masser af øvrige fortællinger om familien, kulturen og en større krise i voksenlivet, som ville tage pusten fra enhver borger. Det vil vi lade læseren erfarer ved læsning af bogen “Jeg er Nauja af Nauja Lynge”.
Sidst men ikke mindst så rundes bogen af med Nauja politiske arbejde for rigsfællesskabet. Vi hører om den medgang og modstand, der følger med sådan en sag. Dette kapitel er ganske interessant læsning, som illustrerer hendes store arbejde og engagement.
★ ★ ★ ★ ★
Bøger.org giver bogen “Jeg er Nauja af Nauja Lynge” 5 ud af 5 stjerner for en virkelig interessant, følsom og berigende dyb biografi. Man kommer helt tæt på Nauja Lynge. Det er også en historisk fortælling krydret med politisk debat om det Grønlandske folk i Danmark og rigsfællesskabet fordele og politiske udfordringer.
Om Nauja Lynge
Nauja Lynge er født i 1965 og hun er grønlandsk og dansk forfatterinde. Hun afholder foredrag og debattere, når der er mulighed for det. Nauja Lynge er korrespondent fra Handelshøjskolen i Århus. Hun har arbejdet med branding og storytelling i relation til Grønland siden 1995. Nauja Lynge har været formand i foreningen Rigsfællesskabet. I 2012 udgav hun den interaktive debatbog “Rigsfællesskabet til debat”. I 2017 debuterede hun med sin første roman “Ivalus Color” på det amerikanske forlag IPI Press. Nauja Lynge kæmper og arbejder for at bringe Rigsfællesskabet på den politiske dagsorden i Danmark, på Færøerne og på Grønland.