Racisme – Har vi lært af historien af Steen Christensen og Rebecca Skaarup-Hille er bog om hverdagens racismes set i lyset af historiens racisme. Klik, køb og læs mere >>

I bogen ”Racisme – Har vi lært af historien?” hører vi historiker Steen Christensen og psykolog Rebecca Skaarup-Hille, fortælle om hvordan racisme stadig lever i bedste velgående.
I dagens Danmark kredser de politiske samtaler om indvandrere, ”danskhed” eller forskellige kulturer. Især begrebet ”danskhed” går igen for mange politikere, som ønsker at begrebet indebærer nogle helt bestemte værdier, mener Christensen og Skaarup-Hille. Selvom vi lever i en verden, som både har været vidne til slaveri af sorte, jødeudryddelse og meget andet, eksisterer racismen ifølge bogen stadig den dag i dag. De to forfattere dykker derfor ned i henholdsvis racismens historie samt de psykologiske aspekter. For hvad har vi egentlig lært af historien?


Racisme – Har vi lært af historien af Steen Christensen og Rebecca Skaarup-Hille er udgivet af forlaget Filo. Bogen er på 203 sider. Klik, køb og læs mere >>

 

Anmeldelse af Racisme – Har vi lært af historien af Steen Christensen og Rebecca Skaarup-Hille

I begyndelsen af bogen, starter forfatterne med at fortælle en anekdote om tøjfirmaet Hennes & Mauritz’s kampagne fra 2018. Her viste de billeder af en mørkhudet dreng, som bar trøjen med skriften ”Coolest monkey in town” (Den sejeste abe i junglen”). Dette billede fik straks en masse kritik. Hennes & Mauritz undskyldte med det samme og fik straks iværksat en ny annonce, hvori både en lyshudet og mørkhudet dreng optrådte, dog med tekster som ikke kunne forstås racistiske. Dette giver også et indblik i, hvor opmærksomme vi er overfor racisme og at mange mennesker tør aktivt at deltage i debatten. Men racisme er ikke noget nyt, og vi har set mange eksempler på det før. Derfor tager historiker Steen Christensen os med på en rejse igennem tiden og forklarer racismens ophav i historien. Vi bliver taget tilbage i tiden og studerer nærmere på begivenheder og tiderne med Holocaust, apartheid og Rwanda. Vi hører også om USA og forholdet mellem hvide og indianere samt borgerrettighedsmarcher og mange andre eksempler.

Anmeldelse og stjerner

★ ★ ★ ★ ✩

Listen over racistiske hændelser er uendelig og fortsætter desværre også ind i nutidens Danmark. Forfatterne slutter bogen af med et kapitel omkring ’Racismens nye ansigt’, som er et spændende kapitel, som viser de nyere racistiske tendenser. Her nævner de blandt andet en episode omkring slikgiganten Haribo, som med en af deres slikposer ”Skipper Mix” har fået massiv kritik.
Skipper Mix er en slikpose, hvor der på forsiden af posen ses en hvid jovialt udseende skipper med fuldskæg og inde i posen, er slikket formet i små stykker som pistoler, kanoner, dyr og billeder af asiatisk- og afrikanske hoveder med forvrængede træk. Haribo fik derfor kritik, for at fastholde de gamle stereotyper og firmaet besluttede derfor i 2014 at fjerne ansigterne på slikket.

Bøger.org giver bogen Racisme – Har vi lært af historien af Steen Christensen og Rebecca Skaarup-Hille  4 ud af 5 stjerner. Bogen giver et godt indblik i racismens historie fra datid til nutid. Man følger historien og bliver taget med tilbage på en rejse, hvor man får enten genopfrisket eller lært om dele af racismens historie. Bogen giver en masse viden om emnet og sproget bærer præg af forfatternes interesse for historie, men der er stadig tænkt over, at sproget skal være forståeligt for den generelle borger. Bogen er egnet til de historie- eller debatinteresserede, men henvender sig mest til voksne. En glimrende bog, som sætter tanker og perspektiver på et emne alt for få taler om til hverdag!

Uddrag af Racisme – Har vi lært af historien af Steen Christensen og Rebecca Skaarup-Hille

Racisme har gennem historien ført til ufattelig megen lidelse og død. De herskendes racebevidsthed har været påskud til systematisk at undertvinge, plage og myrde folk af andre racer.

Jødernes lidelseshistorie fra middelalder til Holocaust er den konsekvens af racisme, der har brændt sig allerstærkest ind i vestens kollektive bevidsthed.

Slaveriet for sorte mennesker er søgt retfærdiggjort i den opfattelse, at sorte ikke var rigtige mennesker med samme følelser og behov som deres ejere.

Racisme er tilsyneladende en følelse, der er nem at vække. Og den er ikke ny, men gammel som menneskeheden. Det vidste mange af de herskere op gennem historien, for de appellerede til denne følelse for at styrke opbakningen til deres herredømmer.

Om forfatterne til Racisme – Har vi lært af historien

Steen Christensen (1946) er uddannet historiker med speciale i afrikansk historie. Han har arbejdet som højskolelærer, international sekretær og partisektretær i socialdemokratiet (1980-1997) samt været sekretariatsleder for fagbevægelsens U-landssekretariat.
Rebecca Skaarup-Hille (1982) er uddannet psykolog fra Københavns Universitet. Hun er autoriseret psykolog og arbejder som børnepsykolog i en kommune.

Specifikationer
Forfattere: Steen Christensen & Rebecca Skaarup-Hille
Sprog: Dansk
Sideantal: 203
Forlag: Filo
Udgivelsesår: 2018
Udgave: 1. udgave
Oplag: 1. oplag
Udgivelsestype: Bog
Indbinding: Paperback
ISBN: 978-87-701-7029-1

Køb bogen her!
Bogen kan købes her: Klik, køb og læs mere >>

Find også bogen på Goodreads her!
https://www.goodreads.com/book/show/44003341-racisme—har-vi-l-rt-af-historien