Skakmesteren fra Tirana af Claudia Westh Lonning er en historisk roman, der er delt op i to spor, hvor man følger to forskellige personer gennem en lang række dramatiske begivenheder i nutid og fortid i hhv. Danmark og i Albanien. Klik, køb og læs mere om “Skakmesteren fra Tirana” >>

Skakmesteren fra Tirana af Claudia Westh Lonning er en roman, der handler om en søgen efter identitet og kærlighed. Romanen omhandler det at træffe de svære valg og vælge det rigtige i livet. Romanen starter ved et bryllup i en lille by langt væk fra Danmark – nærmere bestemt i Albanien tilbage i år 1927. Brylluppet viser sig at få afgørende betydning for en række personer i Danmark næsten 100 år efter i København i år 2018. Man møder det unge skaktalent, “Safet” under Anden Verdenskrig i tiden omkring Albaniens besættelse. Denne besættelse under anden verdenskrig medførte at Albanien blev et lukket diktatur. Vi følger også Safets barnebarn, Julie. Hun lever i nutidens Danmark. Romanens hovedpersoner bliver undervejs i bogen konfronteret overfor en række meget svære valg. Det er op til hver enkelt at have modet til at gøre det rigtige, inden for de rammer, der nu er tilgængelige.

Målgruppen til den historiske roman “Skakmesteren fra Tirana af Claudia Westh Lonning” er det voksne publikum med en interesse for historie og samfundsforhold. Bogen præsenterer en god fortælling i en historisk ramme, så man både bliver underholdt og samtidig lærer noget undervejs.

Bogens har også et lille afsnit på to sider, som giver en meget fin og kortfattet introduktion til Albaniens seneste 100 års historie. Denne lille indføring til Albaniens historie kan være meget god at starte med, hvis man har behov for en opfriskning af de store historiske træk.

Skakmesteren fra Tirana af Claudia Westh Lonning er udgivet af forlaget Forfatterskabet. Bogen er på 344 sider. Klik, køb og læs mere om “Skakmesteren fra Tirana” >>

Anmeldelse af Skakmesteren fra Tirana af Claudia Westh Lonning

Romanen starter i 2018, hvor man følger en politimand. Han er med i en aktion, hvor der arresteres en albansk bande. Politimanden kommer til ved et uheld og alt for lidt søvn, at tage et lille guldarmbånd med hjem efter den store aktion. Nu kæmper han med, hvordan han får leveret det stjålne armbåndet retur til rette indehaver.

Man følger to spor gennem hele den historiske roman. Den ene fortælling handler om Julies bedstefar, som man følger gennem den historiske fortælling om Albaniens fortid fra 1939 og frem til efter 2 verdenskrig. Dernæst følger man Julie og hendes mand i starten af vores årtusinde (år 2000) og frem til 2018. De to historier krydses fortælleteknisk, da Julies bedstefar er fra Albanien. Og dernæst så arbejder Julie på en opgave på universitet om netop Albaniens historie. Julie har behov for at høre flere detaljer om tiden i Albanien fra hendes bedstefar, men han er til tider meget fåmælt. Faderen er den store skakmester Safet, og han fortæller om hans oplevelser og tanker fra tiden i 1939 og frem. Man følger Safets personlige oplevelser under Italiens kapring af Albanien. Samt tyskernes angreb på Albanien under 2 verdenskrig (1943) og den efterfølgende fred.

Stjernerne til Skakmesteren fra Tirana af Claudia Westh Lonning

★ ★ ★ ★ ✩

Overordnet set er bogen rigtig fint skrevet. Der er hele tiden flere lag, samt uafsluttede fortællinger og det fastholder en til bogen. Man skal dog lige ca. 30 sider ind i bogen, før jeg synes man fanges og fastholdes, men det er til at overskue.

Bøger.org giver Skakmesteren fra Tirana af Claudia Westh Lonning 4 ud af 5 stjerner for en spændende lærerig historisk roman. Du får både drama, spænding og følelser i et fint balanceret miks. En interessant og spændende roman, som vi absolut kan anbefale. Klik, køb og læs mere om “Skakmesteren fra Tirana” >>

.

Klik her og læs også vores anmeldelse om den historiske roman “Det smukke kranie fra Købmagergade” >>

,

Om Claudia Westh Lonning

Claudia Westh Lonning (født 1977) er uddannet cand.mag. i spansk med sidefag i historie. Hun har arbejdet i mange år i erhvervsministeriet samt dansk Industri (DI) og danske bank. Skakmesteren fra Tirana af Claudia Westh Lonning er forfatterindens første store drøm om netop at blive forfatterinde.  Klik, køb og læs mere om “Skakmesteren fra Tirana” >>

Claudia Westh Lonning har arbejdet mange år med erhvervspolitik. I hendes seneste stilling arbejdede hun for en bank, som på et tidspunkt søsatte kampagnen ”Dreams & Ambitions”. Det gik ud på, at man aldrig skulle holde op med at drømme eller have ambitioner. De drømme behøvede heldigvis ikke, at have noget med banken at gøre. Dér opstod tanken og drømmen om at stå med en færdig roman i hånden. Efter nogen overvejelse og drøftelser med sin familie, besluttede Claudia Westh Lonning sig for at gøre forsøget. Hun sagde sit faste job op. Der var mange tanker om, hvad det ville betyde for hendes karriere/CV. Kunne hun mon fuldføre projektet, og om det ville ende med at være spildt arbejde, hvis ingen ville læse bogen. Konklusionen er at 95 pct. af tiden har skrivning af romanen været en rigtig god proces. Claudia Westh Lonning fortryder ikke hendes valg – Tværtimod. Det er vi rigtig glade for her på Bøger.org.

Idéen bag romanen – Skakmesteren fra Tirana af Claudia Westh Lonning

Claudia Westh Lonning idé til romanen “Skakmesteren fra Tirana” startede efter en kæde af tilfældige sammentræf. Romanen kom til at handle om Albanien, da forfatterinden, i efteråret 2017, havde et indbrud. Et par uger efter fik hun et opkald fra politiet, som havde fanget en albansk indbrudsbande. Politiet mente at den albanske bande stod bag indbruddet. De stjal en guldring med forfatterindens datter, Julies navn indgraveret. På den måde opstod navnet på den kvindelige hovedperson og idéen til begyndelsen på historien.

Kort tid efter læste forfatterinden en artikel om, at der var ved at komme skred i optagelsesforhandlingerne til EU for bl.a. Albanien. Alt dette kulminerede med et besøg hos genboer i forfatterindens ejendom. De præsenterede hende for deres nye au pair pige, der kom fra…Albanien! Au pair pigen fortalte en masse om landet, og så begyndte forfatterinden for alvor at læse op på Albaniens historie. Klik, køb og læs mere om “Skakmesteren fra Tirana” >>

Romanen udviklede sig i takt med, at forfatterinden fordybede sig i historien. Det blev også til et konkret besøg til Tirana. Både hjemme og i Tirana mødte forfatterinden en del albanere, som har hjulpet med baggrund til romanen. Alle albanere har taget imod Claudia Westh Lonning med stor gæstfrihed.

.

.

Under en blodrød himmel af Mark Sullivan 4 ud af 5 stjerner er en følsom og nærværende fortælling. Historien omhandler Pilo og hans familie under 2 verdenskrig i krigens sidste år i Italien fra 1943 og frem. Pino hjælper bl.a. jøderne med at flygte over bjergene nær Comosøen til Schweiz. Klik og læs vores anmeldelse her >>