Det smukke kranie fra Købmagergade af Michael Clasen er en historisk roman, der er basseret på både historiske facts samt fiktion. En spændende og interessant historisk roman om lægen Carl Otto og Anne Andersdatter. Klik, køb og læs mere her >>

Det smukke kranie fra Købmagergade af Michael Clasen handler om Carl Otto, der er læge i datidens gamle statsfængsel, hvor han er leder for sygeafdelingen i tugt- samt rasp- og forbedringshuset. Carl Otto er overbevist om, at han ved at måle et menneskets kranie kan måle dets evner og estimere individets karakteristika.

Teknisk og videnskabeligt er han på vej den gale vej, og dette indser han modvilligt meget sent, i året 1825, hvor han møder en ny, men atypisk spinkel patient ved navn “Anne Andersdatter” i sin afdeling. Denne patient som Carl Otto møder er en fordrukken, løgnagtig og dødsdømt bondekone, der har levet en vanvittigt hårdt liv. Dette store møde og bekendtskab truer med at kaste Carl Otto ud i en stor samvittighedskrise, og det truer med at vælte hans lægelige livssværk. Anne afviger nemlig signifikant fra hans studier.

Carl Otto er en meget passioneret læge, der knokler med at forstå kraniets sammenhæng med individets personlighed. Dette medfører, at han først bliver gift meget sent i sit liv. Årsagen til dette sene giftemål er, at han hele tiden higer efter den eftertragtede stilling som docent på universitetet. Om Carl Otto får den eftertragtede stilling vil vi ikke afsløre her, men Carl Otto kæmper frem mod stillingen i sit arbejde med sine patienter.

Det smukke kranie fra Købmagergade af Michael Clasen er udgivet af forlaget Books on Demand (BoD). Bogen er samlet på 361 sider. Klik, køb og læs mere her >>

.

Anmeldelse af “Det smukke kranie fra Købmagergade af Michael Clasen”

Den ambitiøse læge Carl Otto er et komplekst menneske pga. hans passion for lægevidenskab og hjernen. Det smukke kranie fra Købmagergade af Michael Clasen, svinger mellem at være meget detaljeret i sine beskrivelser til at være af mere oplysende og beskrivende karakter. Dertil bidrager bogen med en serie genkendelige referencer til det indre København og til produkter, som vi alle kan forholde os til. Der præsenteres eksempler som Perchs tehandel, Rundetårn, Kgs. Have, Thorvaldsen, men vi møder dem i 1800-tallet. Disse referencer gør at bogen bliver meget levende og interessant da man let kan følger personerne i fortællingen. Historien veksler mellem lægen Carl Ottos fortælling og patienten Anne Andersdatters fortælling. Mødet mellem de to og lægens faglige interesse samt Annes hårde liv er fundamentet til dramaet i bogen.

Samlet giver vi på Bøger.org “Det smukke kranie fra Købmagergade af Michael Clasen” 4 ud af 5 stjerner. Historien om den nørdede læge Carl Otto er interessant, når vi møder Anne Andersdatter. I dette møde får vi pustet til dramaet i fortællingen. Man kan ikke lade være med, at læse bogen færdig, når man først har mødt Anne Andersdatter. Hendes liv er så dramatisk, at man fastholdes i håbet om, at hun er heldig at møde de rigtige mennesker, og at hun opnår målet med det gode liv. Klik, køb og læs mere her >>

.

Resumé af handlingen “Det smukke kranie fra Købmagergade af Michael Clasen”

Det smukke kranie fra Købmagergade starter ud med en fængslende og interessant beretning om, hvordan hovedpersonen fra bogens introduktion (Red: Michael Clasen) har en murermester knoklende med at sætte deres store gård i stand. Den næste formiddag banker murermesteren voldsomt på døren ligbleg i hovedet og rækker Michael en gammel snavset og spindelvævsbefængt pose. Michael hev murermesteren indenfor og serverede en stor perikonsnaps, samt endnu en dram inden mureren får sin oprindelige ansigtkulør tilbage. Posen fra et hulrum i gården indeholdte nemlig et gammelt menneskekranie. De kommende dage diskuterer Michael og konen, hvordan de skal håndtere dette kranie. Specielt da de finder en gammel papirrulle inde i den lille åbning i hulrummet i kraniet. Papirrullen indeholder en fortælling fra den gamle læge “Carl Otto”, men hvad gør parret med kraniet, og hvilken historie indeholder den gamle papirrulle mon?

Teknisk er der mange fine detaljer i denne bog om “Det smukke kranie fra Købmagergade”, hvor man pga. den overbevisende levende historiefortælling, som læser sidder og veksler analytisk i starten af bogen, om det er fantasi eller fiktion samt om dele af historien er faktuel og reel. Fortællerstilen ligger i spændingsfeltet mellem fakta og fiktion, og det fastholder ens interesse igennem de 361 sider.

Det smukke kranie fra Købmagergade af Michael Clasen starter i København på Købmagergade i 1876, hvor man hører fiskekonerne råbe og sælge fisk. Man følger lægen Carl Otto, og hans arbejde. Carl Otto sidder og skriver sin livshistorie i en meget høj alder, og bogen veksler mellem flere forskellige historiske tider i fortællingen om hans liv. Carl Otto er født på kolonien Sankt Thomas i 1795, og så har han stort set boet i Danmark siden starten af 1800-tallet.

Carl Otto var en videbegærlig sund dreng og hans uddannelse endte med en doktordisputats om kviksølvets virkemåde efter lægestudiet. Han tog på en dannelses- og uddannelsesrejse, hvor han mødte lægen Franz Joseph Gall, der udviklede kraniologien ~ kranielæren. Derudover mødte Carl Otto også Johann Gasper Spurzheim. Disse gav Carl Otto en indsigt i, at det trænede øje var i stand til at bedømme det pågældende menneskes psykiske egenskaber. Ved at studere hjernen og personen. Klik, køb og læs mere om bogen her >>

Efter denne dannelses- og studierejse kommer Carl Otto retur og får arbejde som praktiserende læge i statsfængslet, som benævnes som tugt- rasp og forbedringshuset. Senere fik han et godt råd om at søge optagelse som docent på universitet, men det var en umulig opgave, så han brugte muligheden for at forelæse i videnskabelige teorier og hypoteser, der interesserede ham. Carl Otto kunne nemlig godt forelæse, selvom han ikke var fastansat som docent.

Senere starter Carl Otto med at skrive artikler i et videnskabeligt tidsskrift samt bøger, men det lykkes ikke rigtig at komme ind på universitet, som docent på trods af dette store arbejde. Carl Otto fik dog en dybtfølt interesse for at studere frenologi, der skitserer en sammenhæng mellem hjernens form og individets evner og karakteristika. Carl Otto studerer, hvordan hjernen styrer de mange følelser og funktioner vi varetager. Man følger hans arbejde med at læse, skrive og blive klogere på hjernens funktion. Dette viser sig at være lettest, hvis personerne er tyndhåret, skaldede eller hvis Carl Otto får lov til at føle og trykke på hjerneskallen med fingrene. Derfor er hans job på straffeanstalten perfekt. Denne passion medfører at Carl Otto først bliver gift sent med hans elskede kone Anna Elisabeth Friis.

Ud over historien om lægen Carl Otto, så følger man Anne Andersdatters opvækst fra spæd til fængslet, hvor Carl Otto møder hende første gang. Hun er atypisk og en såkaldt outlier fra hans studier om hjernen. Hun har haft et virkelig hårdt liv med meget mobberi, ondskabsfuldt drilleri, seksuelle overgreb og meget andet i skolen og tiden efter skolen og frem til hendes tid i fængslet. Anne bliver eks. gravid, men vil ikke kendes ved faderen “Krøkke”. Hendes familie er rystet og kalder hende en tøjte. Faderen til hendes barn begår senere selvmord. Hun bliver sat i arrest for tyveri og senere en tur i tugthuset på Møn. Bagefter er hun ikke velkommen særlig mange steder.

Anne Andersdatter rejser hjem til sine forældre og videre langt væk til et sted, hvor ingen kender hendes dårlige historie. Nu kan hun starte forfra et nyt sted, men hendes far og hendes historie forfølger hende. Vi vil ikke afsløre mere af Anne’s mange oplevelser i denne artikel, men en spændende og dramatisk fortælling. Anne Andersdatter rejser ofte og skifter navn for at skjule sin historie, en konstant rejse, flugt og søgen efter det gode liv, men finder hun det inden hun møder lægen Carl Otto i tugt-, rasp- og forbedringshuset på Christianhavn i København? Klik, køb og læs mere om bogen her >>

.

Forfatteren Michael Clasen

Michael Clasen er pensioneret lærer, museumsmedarbejder og skuespiller. Dertil har han også forfattet ungdomsromanen Blodhævn, der er udgivet af Forlaget Carlsen, der hører under Lindhardt og Ringhof, som er en del af Egmont. Blodhævn er udkommet som E-bog, og bogen er på 144 sider.
Michael Clasen har også skrevet historiske egns spil og revytekster. Dertil følger en bog fra Michael Clasen, som er under udarbejdelse i år. Working title til den næste bog er “Prisen for grisen – Daniel Dreyer vender hjem”.

Skuespilsmæssigt har Michael Clasen blandt andet spillet med i filmen “Hodja fra Pjort” (1985) efter Ole Lunds Kirkegaard børnebog. Filmen handler om drengen Hodja, der får lov til at låne et magisk tæppe og flyve af sted på eventyr med veninden Sma­ragd. Filmen handler om kampen mellem det gode og det onde. Se traileren til filmen “Hodja fra Pjort” nedenfor. Dertil har Michael Clasen også medvirket i filmen “Manden og månen” (1986) af Erik Clausen.

.