De Seje Superalfer af Josefine Guldahl er en børnebog, der handler om de ting som børn kan komme ud for i deres hverdag, såsom mobning, misundelse, drilleri, usikkerhed, empati, kærlighed, mm. Historierne er pakket ind i små søde alfehistorier, men med en dybere mening gemt inde bag ved. På den baggrund kan bogen netop anvendes på flere måder foruden som en underholdende og rørende bog til højlæsning. Børnebogen kan nemlig også anvendes til at få en svær snak etableret om en problemstilling fra hverdagen i børnenes liv. Klik, køb og læs mere >>

De Seje Superalfer af Josefine Guldahl er en børnebog, der handler om alfedalen, som ligger nede i skovbunden under et stort og robust egetræ. Alfedalen er smuk med beundringsværdige blomster i varme farver og de stærke grønne efeu planter. Der forekommer også de hvide, gule og blå anemoner, de gule kodriver og guldstjerner, og mange andre flotte planter og blomster. Alfedalen under det store egetræ er et rigtigt rart sted at være. De mange alfer i bogen er altid enormt glade, men de kan også til tider være usikre.

Alferne løser altid problemer, hvis der nu skulle være noget, der driller. Alferne går i skole for at lære en masse spændende ting – herunder, hvordan man opfører sig. Alferne er meget forskellige og nogle er tynde andre er tykke. Vi møder et væld af forskellige alfer i mange forskellige situationer i deres liv som alfebørn.  

De Seje Superalfer af Josefine Guldahl er udgivet af forlaget Mellemgaard. Børnebogen er på 68 sider. Klik, køb og læs mere >>

Anmeldelse af De Seje Superalfer af Josefine Guldahl

De Seje Superalfer af Josefine Guldahl er en levende børnebog. Boge starter enkelt og fængslende med fortællingen om den første alf, der taber en tårer på dets store egetræ’s næse. Træet er meget tæt på at nyse og beder alfen om at hoppe til en af de andre grene. Alfen og det store mægtige træ snakker sammen i mange timer og alfen får mange gode råd med på vejen. Denne samtale bliver genfortalt og er i dag blevet genfortalt igen og igen i alle årene efter. På den måde kan de mange nye unge alfer lærer at disse guldkorn fra det gamle store egetræ. Et af de mange guldkorn, hjælper de små alfer til at kunne fryse skrubtudsen, så den ikke kan bevægesig i mange timer, og på den måde kan alfen komme hjem i sikkerhed.

Børnebogen, De Seje Superalfer af Josefine Guldahl, tager os med gennem et væld af små fortællinger, hvor alt nok skal gå i de mange forskellige situationer, som de mange spændende og interessante karakterer oplever. Emnerne i børnebogen spænder vidt fra: 1. En introduktion til alfedalen, 2. Arbejde og vedholdenhed, 3. At positive minder er nyttige at holde fast i, 4. Mobning, 5. Misundelse, 6. Empati, 7. Drilleri, 8. Unoder og selverkendelse, 9. Forforståelse, 10. At tro på sig selv, 11. Fantasi, 12. Ansvarlighed, 13. Kærlighed, 14. At gøre sit bedste, 15. Arbejde vs. fritid, 16. Erfaring, 17. At anerkende andres behov, 18. Lytte og opføre sig ordentligt, 19. Nye drillerier, 20. At byde nye mennesker velkommen samt 21. Ærlighed og venskaber.

Samlet passer de mange små og korte historier rigtig godt til de lidt yngre før-skolebørn og til børn i indskolingens klasser. Bogen kan muligvis også læses i de første trin i mellemskoletrinnet i folkeskolen, hvis børnene læser bogen selv. Børnebogen, De Seje Superalfer af Josefine Guldahl, er en meget underfundig og letlæselig bog, der runder et væld af interessante emner i de mange forskellige historier på meget kort tid. Jeg vil mene at denne bog også kan åbne op for en lang række af de dybere samtaler med børnene, så det kan være en let dør-åbner for nogle af de lidt svære emner og oplevelser fra børnenes dagligdag.

I lyset af, at de mange historier er relativ korte, så er det en bog til de lidt yngre børn i børnehaven og i indskolingsperioden, hvor børnene lærer at læse. Samlet ligger vi i vores bedømmelse af denne børnebog på mellem 3 og 4 stjerner, men vi vælger at give børnebogen “De Seje Superalfer af Josefine Guldahl” 4 stjerner ud af 5 stjerner fordi, bogen tager fat i de mange flotte og ikke mindst svære temaer på en let, opløftende og elegant måde. Klik, køb og læs mere >>

.

Hvis du vil vide lidt mere om de mange emner som De Seje Superalfer af Josefine Guldahl beskriver, så er der lidt flere detaljer her:

1. Historien om den årlige alfefest med god mad og myreløb for børnene er en fin introduktion til livet i alfedalen.

2. Historien om Niina med de tre roser introducerer os til at arbejde og vedholdenhed af og til kan give stor glæde.

3. Historien om lille Vila og hendes bedstemor understreger at gode minder er værdifulde, når vores ældre dør.

4. Historien om Lille Wero og Ura handler om mobning.

5. Historien om Gammelalfen Karla og Rosa handler om misundelse.

6. Historien om Ria, Vila og Kura handler om empati.

7. Historien om Annas fødselsdagskage handler om drilleri.

8. Historien om, hvorfor man ikke må ødelægge andres ting, handler om unoder og selverkendelse.

9. Historien om Gamle sure Hugos fødselsdag handler om at vores forforståelse ikke altid er korrekt.

10. Historien om alfepigen Revy handler om at tro og stole på sig selv og ikke mindst at være stolt af at være sin helt egen alfepige.

11. Historien om Tina og Nura handler om at fantasi ikke behøver at være så svært, når bare man hjælper hinanden.

12. Historien med strandturen med Kura, hendes lillesøster og hendes mor, handler om at det er godt at passe lidt på hinanden, så der ikke sker uheld.

13. Historien om Nura og bedstemor Ture handler om kærlighed.

14. Historien om Rikas eksamen handler om at sætte mål og gøre sit bedste uanset, hvordan det måtte gå.

15. Historien om Viggos arbejde, handler om at indse, at det ud over at arbejde også er vigtigt at få en rolig stund, hvor man kan nyde sit liv.

16. Historien om Wero, Kimo, Lio og Viggo handler om at gode erfaringer og lærdom er rigtig gode at holde fast i.

17. Historien om Wero, Kimo og Lio handler om at give sine børn plads til at være børn.

18. Historien om Niinas mor, Niina og lillesøster handler om at lytte og om at opføre sig ordentligt.

19. Historien om Kimo handler om drilleri, erkendelse og det at undskylde.

20. Historien handler om lille Tira, der skal starte i en helt ny skoleklasse og hun er meget spændt.

21. Historien om Mira og Nura handler om ærlighed og venskab.

.

Afsluttende bemærkninger i denne anmeldelse

Vi glæder os meget til en eventuel opfølgende bog med historier om de mange superalfer i alfedalen. Måske en bog med nye emner om den første kæreste, og det med at man godt kan give en kæreste til en god ven, og at man nemt kan have 3 til 4 kærester uden, at det er mærkeligt i børnehaven og i indskolingen samt mange andre emner, som børn måtte gå op i. Endeligt kunne det være interessant at vælge et par hovedkarakterer og binde de mange små noveller sammen gennem et par bærende karakterer i den næste bog. Men ellers fungerer det fint i ovenstående bog med de mange temaer, og bogen er perfekt til en lille godnathistorien til de små kære børn, og en eventuel snak om de emner der præsenteres, hvis der nu skulle komme et par spørgsmål fra børnene derhjemme. Klik, køb og læs mere >>

.

Om Josefine Guldahl

Om forfatterinden Josefine Guldahl, hun er født 1987 i Horsens. Hun er optaget af eventyrets forunderlige verden og de muligheder, den rummer for at give lærdom til børn og unge på en sjov og spændende måde.

.

Andre bøger af Josefine Guldahl

Læs også vores anmeldelse af Josefine Guldahls børnebog: “På eventyr i Botswana af Josefine Guldahl“. Klik her og læs anmeldelsen >>