Indhold
- 1 Indledning til Blå, blå øjne af Toni Morrison
- 2 Anmeldelse af Blå, Blå øjne af Toni Morrison, del 1
- 3 Anmeldelse af Blå, Blå øjne af Toni Morrison, del 2
- 4 Anmeldelse af Blå, Blå øjne af Toni Morrison, del 3
- 5 Uddrag fra bogen “Blå, Blå øjne af Toni Morrison”
- 6 Om forfatteren Toni Morrison
- 7 Specifikationer til romanen Blå, Blå øjne af Toni Morrison
Blå, Blå øjne af Toni Morrison
Indledning til Blå, blå øjne af Toni Morrison
Blå, blå øjne. Det er alt hvad Pecola Breedlove ønsker sig. Hun beder til det hver dag, Men Pecola er ikke lys, fin og blåøjet som sin elskede dukke. Hun er mørk, fattig og et udskud. Èn de andre børn mobber og de voksne foragter eller hader. Pecola er overbevist om, at lige så snart hun får blå øjne, så vil alt blive godt. Så vil hun være skønheden selv og alle problemer vil blive løst. Igennem denne fantastiske roman, som er skrevet af Nobelprisvinder Toni Morrison, ser vi hvordan Pecolas liv langsomt går i opløsning og hvordan selvhadet æder hende op indefra.
Bestselleren er udgivet af forlaget Politiken. Bestselleren er på 203 sider. Klik, køb og læs mere >>
Historien foregår i byen Lorain, Ohio, i 1940’erne og hovedfokus for historien omhandler især den raceopdeling der finder sted i byen. Vi følger flere forskellige personers historie, men alle har de en relation til hinanden. Især følger vi Pecola Breedlove, som kun er 11 år, har mørk hud og kruset hår. Hun er hverken elsket af sin mor eller far, klassekammerater eller nogen som helst anden, for at være ærlig.
Hun er opvokset med omsorgssvigt, incest, had og utryghed. Man fornemmer hurtigt i historien, at hun er en pige som både har, men også vil, møde meget modstand i sit liv. Derfor bliver vi som læsere også introduceret for hendes højeste ønske i verden; nemlig blå, blå øjne. Løsningen på alle hendes problemer og sorger. Hvis bare man havde blå øjne, ligesom hendes elskede lyshårede dukke, ja så ville alt her i verden nok tilsmile Pecola Breedlove. En hjerteskærende naivitet fra et barn, som i en så ung alder, har været udsat for alt for mange ugerninger og uretfærdigheder. Klik, køb og læs mere >>
Anmeldelse af Blå, Blå øjne af Toni Morrison, del 1
Blå, blå øjne af Toni Morrisons er hendes debutroman fra 1970. En roman jeg ikke selv var bekendt med tidligere, selvom Morrison er vinder af Nobelprisen i litteratur, 1993. Hun var faktisk den første afroamerikanske kvinde som modtog denne pris. Morrison gik bort i sommeren 2019 og i efteråret 2019 kom et nyt oplag af hendes bøger. Hendes historier lever nemlig videre, selvom forfatterinden selv er død. Hvorfor?
Muligvis fordi hendes fortællinger er mere levende og malende end noget andet jeg sjældent har læst. Hendes fortællinger rammer både dybt og hårdt på samme tid. Hendes ord er barske og scenerne er ubarmhjertigt beskrevet, men endnu mere betagende er det. Morrison har en fantastisk evne til at male store billeder og følelser, ved kun at gøre brug af ganske få ord. Bogen er en lille sag på knap 200 sider, men fortællingen er så utrolig godt beskrevet, at man føler man har læst meget mere. Fordi hun kan noget med ord, stemninger og personkarakteristikker.
Anmeldelse af Blå, Blå øjne af Toni Morrison, del 2
Det særlige ved Morrisons skrivestil er, at vi følger alle Pecolas relationer på nært hold og fra deres vinkel. Lige så snart man som læser har besluttet sig for, at man inderligt hader en af karaktererne, ser man deres side af historien og hører om, hvordan og hvorfor de er blevet som de er. Det retfærdiggør på en måde nogle af de svigt, som Pecola har måtte lide, dog selvfølgelig ikke den værste af slagsen.
I ’Blå, blå øjne’ leger Morrison også med balancen mellem barn og voksen, naiv og ubarmhjertig, kærlighed og had. Vi er med i øjenhøjde, når Pecolas veninder anskuer Pecolas situation med deres barnlige øjne. De forstår ikke helt alt det med menstruation, men de forstår endnu mindre hvordan det kan være en dårlig ting, hvis Pecolas barn overlever. Derfor beder de til, at barnet må overleve.
Det man som læser, får fortalt i små bidder fra børnenes øjenhøjde, får vi bekræftet af kvinder, som pigerne overhører tale sammen. Kvinder, som når vi lægger vasketøj sammen, sladrer om Pecola og hendes far; hvilket uhyre han er. Hendes far har gjort sin egen datter gravid, og endda når hun selv er et barn. Pecolas mor er heller ikke til meget gavn, for hun bruger størstedelen af døgnet hos den familie hun tjener. Morrisons beskrivelse af den scene, hvor vi som læser lærer, at Pecolas mor elsker hendes arbejdsgiveres barn mere end sit eget af kød og blod, er hjerteskærende. Og det er lige præcis dét Morrison kan!
Anmeldelse af Blå, Blå øjne af Toni Morrison, del 3
★ ★ ★ ★ ★
Blå, Blå øjne af Toni Morrison er en helt igennem perle og helt sig egen. En bog man sjældent vil glemme igen og en historie som i hvert fald sidder indprentet i min hukommelse.
Bøger.org giver bogen får 5 ud af 5 stjerner, fordi den er medrivende, unik og fordi den har efterladt dybe spor i mit sind. Absolut anbefalelsesværdig og en klassiker alle burde kende til. Dog er Morrison meget optaget af sproget og er man ikke den mest garvede læser, er det ikke sikkert at man forstår Morrisons symbolik. For dén er exceptionel god og velovervejet. Måden hvorpå hun opbygger hvert kapitel med sætninger som HERERFAMILIENMORFARDICKOGJANE er garanteret en hån til de læsebøger der blev lavet dengang, som tydeligvis handlede om hvide forældre, deres børn og deres nydelige huse. Klik, køb og læs mere >>
Uddrag fra bogen “Blå, Blå øjne af Toni Morrison”
Det er ikke noget, man snakker om, men i efteråret 1941 var der ingen morgenfruer. Vi troede på det tidspunkt, at det var, fordi Pecola ventede sin fars barn, at morgenfruerne ikke ville gro. En lille undersøgelse og en hel masse mindre melankoli ville have vist os, at vores frø ikke var de eneste, som ikke spirede; det var der ingen, der gjorde. Ikke engang i de haver, der vendte ud mod søen, kunne man se morgenfruer det år.Men så bekymrede var vi for Pecola, for hendes helbred og for, at hendes barn skulle komme godt til verden, at vi ikke kunne tænke på andet end vores egen magi: Hvis vi plantede frøene, og sagde de rigtige ord over dem, ville de blomstre, og så var alt som det skulle være. Klik, køb og læs mere >>
Om forfatteren Toni Morrison
Toni Morrison (født 18. februar 1931 i Lorain, Ohio, død 5. august 2019) var en afroamerikansk forfatter. Hendes roman ”Elskede ” vandt i 1988 Pulitzerprisen. Hun modtog Nobelprisen i litteratur, som den første afroamerikanske kvinde, i 1993. ”Blå, blå øjne” er hendes debutroman. Klik, køb og læs mere >>
Specifikationer til romanen Blå, Blå øjne af Toni Morrison
Forfatter: Toni Morrison
Titel: Blå, blå øjne
Sprog: Dansk
Sideantal: 208
Forlag: Politikens Forlag
Udgivelsesår: 2019 (1970)
Udgave: 4
Oplag: 1
Udgivelsestype: Bog
Indbinding: Paperback
ISBN: 9788740060263
.
Kærestekilo og singlesul af Michelle Kristensen
Blå, Blå øjne af Toni Morrison er en helt igennem perle og helt sig egen. En bog man sjældent vil glemme igen og en historie som i hvert fald sidder indprentet i min hukommelse.
Bøger.org giver bogen får 5 ud af 5 stjerner, fordi den er medrivende, unik og fordi den har efterladt dybe spor i mit sind. Absolut anbefalelsesværdig og en klassiker alle burde kende til. Dog er Morrison meget optaget af sproget, og er man ikke den mest garvede læser, er det ikke sikkert at man forstår Morrisons symbolik. For dén er exceptionel god og velovervejet.
Blå, blå øjne af Toni Morrision er en bog om det at føle sig udenfor. Blå, Blå øjne alt hvad Pecola Breedlove ønsker sig. Hun beder til det hver dag, Men Pecola er mørk, fattig og et uskud. Pecola er overbevist om, at lige så snart hun får blå øjne, så vil alt blive godt.
Blå, blå øjne af Toni Morrison handler om balancen og modsætningen mellem det at være barn og voksen, naiv og ubarmhjertig, kærlig og hadet. Vi er med i øjenhøjde, når Pecolas veninder anskuer Pecolas situation med deres barnlige øjne.