Halfdans ABC er og bliver en børnebogsklassiker, der er svær og nærmest umulig at slå af pinden og det er meget heldigt, for de fleste af os har mødt bogen i vores barndom, og det vækker gode minder at videregive de fine historier til vores børn. Den kære Halfdan Rasmussen har ligeledes medvirket til og har udgivet 83 værker, men hans klassiske børnebog om vores alfabet er en solid konkurrent til alle nye børnebogsforfattere.

35. Halfdans ABCBogen “Halfdans ABC” er en børnebog skrevet af Halfdan Rasmussen med tegninger af Ib Spang Olsen.

Bogen formål er at lege med sproget og gøre det interessant og morsomt at lære at læse og hyggeligt at høre fortællingerne om bogstavernes pudsige egenskaber, når de transformeres gennem rim til ord og sætninger.

Bogens skægge rim topper sammen med de mange fine illustrationer af Ib Spang Olsen, der sætter scenen og bringer et smil frem hos børnene og måske endda også et grin fra de voksenes læber.

Halfdans ABC, læs mere og køb bogen her >>

.

Halfdans ABC af Halfdan Rasmussen36. Mariehønen Evigglad af Halfdan Rasmussen

Haldan Rasmussen født i 1905 og døde i 2002, var en af danmarkshistoriens store digtere og hans børnerim fra Halfdans ABC er nok et af de mest kendte samlinger i bred forstand. Halfdan startede i 1930’erne med mere pessimistiske digte og en mere advarende tone – dog med enkelte satiriske analoger til hans senere mere velkendte børnerim og såkaldte tosserier og leg med sproget med pudsige humorristiske overraskelser. De mange tosserier er udgivet i et væld af samlinger fra 1951 til 1957, blev der udgivet 7 samlinger, én hvert år. Kigger man på bibliografien på wikipedia, så er der noteret 83 værker, herunder også en anden af de velkendte “Mariehønen evigglad – rim for børn og barlige sjæle“, som ligeledes er illustreret af Ib Spang Olsen.

Halfdan Rasmussens rim og digte

Der er mange spændende skriverier om selveste Halfdan Rasmussen og hans komposition i hans rim og sjove digte gennem hans historie. Halfdan arbejdede kompositionsmæssigt med alt lige fra “gentagelser”, “små digte, hvor fortællingen på de få linjer overrasker”, “bogstavrim med rim hvor alle ord starter med samme bogstav” til “vokalrim” og meget andet.

.

Kilder

Wiki 2016. Halfdan Rasmussen. Link: https://da.wikipedia.org/wiki/Halfdan_Rasmussen

Forfatterweb.dk 2016. Rasmussen Halfdan. Link: http://www.forfatterweb.dk/oversigt/rasmussen-halfdan-boerneportraet/print_hrasmussen

.