‘Og ingen taler om det’ af Mona Kjærulff Hansen handler om Monica, hvis barndom har været alt andet end almindelig. Den har været kærlighedsløs, forvirrende og traumatiserende. Hendes forældre har aldrig knyttet sig til deres datter og har egentlig nok mest af alt, fortrudt at de overhovedet fik hende, hvilket Monica tydeligt mærker gennem sin opvækst og også senere i sit voksenliv.

Om bogen

Bogen ’Og ingen taler om det’ af Mona Kjærulff Hansen handler om Monica, som vi følger fra barnsben og langt ind i hendes voksenliv. Udefra kunne det ligne enhver anden piges liv – hun har forældre, som endda har fint med penge. Hun har en bror, bor på Frederiksberg, går i skole og hænger ud med sine venner. Dette er udefra set, en ret normal barndom, men lige under overfladen, lurer den barske sandhed om Monica. Monica kommer fra et hjem, hvor hun ikke er blevet elsket, forstået eller lyttet til. Det mønster tager hun sig i bagagen fremover, i alle tænkelige situationer og relationer. Hun hungrer efter kærligheden, men gang på gang finder hun den hos de helt forkerte. Mænd, der først viser sig som søde, overbærende og forstående, men som senere viser deres sande jeg, og både sårer, skuffer og truer hende.

Gang på gang er Monica viklet ind i samme type forhold til den samme type mand. Hendes iver efter at høre til, bliver kun større og mere desperat. Men selvom hun bliver udsat for overgreb, trusler og krænkelser, så har hun også taget noget andet med hjemmefra – nemlig, at det ikke er noget man skal tale om. At problemer, konflikter og konfrontationer, skal lægges i graven og ties ihjel. Tavsheden æder langsomt Monica op indefra, men gang på gang beviser hun også, hvilket stof hun er gjort af – hun er en fighter.

‘Og ingen taler om det’ af Mona Kjærulff Hansen er udgivet fra Forlaget Forfatterskabet.dk og bogen er på 340 sider.

Anmeldelse af ‘Og ingen taler om det’ af Mona Kjærulff Hansen

På den første side i ’Og ingen taler om det’ læses det, at bogen er baseret på virkelige hændelser og det undrer mig ikke. For Mona Kjærulff Hansen beskriver så detaljeret og autentisk om alt fra overgreb til krænkelser. Man mærker tydeligt som læser, at det her er noget Hansen har beskæftiget sig med i mange år og har sat utallige eksempler på. Med karakteren Monica, får man et offers tanker, følelser og handlinger, og det gøres på en så fin, troværdig og respektfuld måde. Der er ikke noget som glorificeres og alle scenerne bliver skildret råt og autentisk. Man føler, at denne kvinde faktisk er en man kunne kende, og én man ville kunne se i sin lokale Netto.

Man får som læser et tæt bånd til Monica, og man lever sig ind i hendes fortælling med hud og hår. Man ønsker for hende, at det må gå hende bedre, at nogen snart vil give hende den kærlighed hun fortjener. Man sidder spændt og læser videre, når man vil vide, hvad der nu sker, med denne nye mand, som Monica nu har et indledt et forhold med.
Monica kæmper gennem hele sit liv med de ting, hun har været udsat for. Man bliver som læser berørt af at læse om hendes utallige kampe med sig selv.

Bogen er god til at give et indblik i et offers tanker og følelser. Bogen skildrer, hvordan man kan være nødsaget til at skulle kæmpe for overlevelse og samtidig konstant være i tvivl, om man nu er god nok. Det som jeg især synes er vigtigt at fremhæve, er Hansens fokus på psykisk vold. Monica er i sin barndom udsat for fysisk vold fra hendes far. Hun er gennem hele sin opvækst med sine forældre, og senere i parforhold med mænd, også blevet udsat for psykisk vold.

Hun får hele tiden at vide, at hun ikke er god nok, ikke ønsket, ikke værdig, ikke betydningsfuld. Dertil bliver hun et utal af gange, truet og krænket, og må konstant være i alarmberedskab for at komme igennem tilværelsen. Som læser tænker man hele tiden, at nu må der komme et lyspunkt – at nu kan det ikke blive meget værre. Men én ulykke kommer sjældent alene.

Stjerner til bogen ‘Og ingen taler om det’

Bogen er bygget op på en kronologisk og overskuelig måde. Man hører hele Monicas livshistorie fra hun er barn til sent ind i hendes voksenliv. Gennem hele romanen kommer Hansen med små analyser af Monicas valg, hvilket giver romanen en dobbelthed. Vi hører Monicas version af en given handling. Men også en understøttende og analyserende del, fra forfatterindens side, hvor der bliver redegjort for de valg Monica træffer.

Hansen analyserer overbevisende Monicas beslutninger. Der gives forklaringer på, hvorfor hun handler som hun gør. Man hører, hvilke tidligere hændelser, som har været medvirkende til, at hun handler som hun gør. Her træder Hansens mangeårige erfaring især i kraft. Man er som læser ikke i tvivl om, at hun er dygtig til sit fag og til mennesker. Man mærker tydeligt, at disse situationer, som Monica gennemgår, ikke kommer ud af ingenting. De er nøje udvalgt, for at få læseren til at forstå hvad nogle mennesker gennemgår.

★★★★✩

Bogen får 4 ud af 5 stjerner, for at være autentisk, velskrevet og tankevækkende. Som læser føler man sig knyttet til Monica og meget oplyst, grundet Hansens analyserende kommentarer til Monicas gøren. En overraskende interessant bog, som bærer på en historie, man ikke lige glemmer foreløbig. En bog vi helt sikkert vil anbefale, og vi glæder os til at læse mere om Monica i fremtiden. Er man glad for psykologi og synes man, at skildringer fra det barske, virkelige liv er interessant, så er denne bog måske noget for dig. Klik, køb og læs mere >>

Uddrag fra bogen

En dag ringede det på døren, og Monica tænkte, at det var en nabo, fordi det var inde i opgangen. Hun lukkede op uden at kigge ud først. Der stod han med en maskinpistol. Han rettede den mod hende og sagde med en uhyggelig, isnende kold og rolig stemme:

”Enten trækker du den anmeldelse tilbage, eller så smadrer jeg dig og din mor. Så kan resten af din familie leve med den smerte!”

Om forfatterinden Mona Kjærulff Hansen

Forfatterinden Mona Kjærulff Hansen (f. 1960) er socialpædagog, psykoterapeut og familiebehandler. Hun har arbejdet med udsatte børn, og i socialt arbejde som en del af en kommunes foranstaltning i hjælpearbejdet med udsatte og sårbare familier. Gennem de sidste 30 år har hun arbejdet med mennesker fra alle samfundslag. Gennem det arbejde, og via sine egne livsoplevelser, har hun på nærmeste hold set og oplevet, hvordan overgreb i barndommen kan gøre skade på og definere mennesker, i en grad så de mister sig selv og konstant havner i relationer, der er usunde, nedbrydende og problematiske. 
Med den baggrund har hun nu endelig taget skridt til det forfatterskab, som hun i så mange år har drømt om at realisere.
’Og ingen taler om det’ er Mona Kjærluff Hansens debutroman og er første bog i en trilogi om Monica.

Specifikationer

Forfatter: Mona Kjærulff Hansen
Titel: Og ingen taler om det
Sprog: Dansk
Sidetal: 340
Forlag: Forfatterskabet.dk
Udgivelsesår: 2020
Udgave: 1
Udgivelsestype: Bog
ISBN13: 9788793927445

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er 450.-Vi-er-det-liv-vi-lever-af-Svend-Brinkman_jpg.jpg


Vi er det liv vi lever af Svend Brinkmann

Baggrunden for bogen er at Svend Brinkmann han modtager et brev fra en 90-årig kvinde ved navn: Lili. Dette brev bliver begyndelsen på et meget unikt venskab.

Klik og læs mere om bogen her >>

FAQ: Hvad handler bogen: ‘Og ingen taler om det’ om?

👉 Hvad handler bogen: ‘Og ingen taler om det’ om?

Bogen ‘Og ingen taler om det’ handler om Monica, som et utal af gange er truet og krænket. Hun er i et konstant alarmberedskab, da hun tidligere har været udsat for både fysisk og psykisk vold. Man tænker hele tiden, at nu må der komme et lyspunkt for nu kan det ikke blive meget værre. Men én ulykke kommer sjældent alene.

👉 Hvem er forfatterinden Mona Kjærulff Hansen?

Forfatterinden Mona Kjærulff Hansen er socialpædagog, psykoterapeut og familiebehandler. Hun har arbejdet med udsatte børn, og i socialt arbejde som en del af en kommunes foranstaltning i hjælpearbejdet med udsatte og sårbare familier. Gennem de sidste 30 år har hun arbejdet med mennesker fra alle samfundslag.